Politika
12.09.2018. 12:44
R.E./Blic

PUTIN: Znamo ko je otrovao Skripaljeve

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija zna ko su osumnjičeni za ubistvo u slučaju Skripalj i da su u pitanju civili.

Pre deset dana, Velika Britanija optužila je ruske državljane Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova da su otrovali nervnim agensom "novičok" otrovali bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju. Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da su obijica članovi GRU, ruske vojno-obaveštajne službe.

- Znamo ko su oni, našli smo ih. Oni su, naravno, civili - izjavio je Putin.

Pretpostavlja se da su imali pomoć još četvoro ljudi, koji su još uvek na slobodi.

Navodi se da su osumnjičeni nekoliko puta posetili Veliku Britaniju, predstavljajući se kao bogati Rusi, i da zbog toga njihov put u martu nije izazvao sumnje.

Oficiri za borbu protiv terorizma veruju da su Skripaljevi otrovani kod kuće, pošto je velika koncentracija nervnog gasa pronađena na ulaznim vratima.

Podsećamo, bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su bez svesti 4. marta na klupi u Salsburiju, Engleskoj. Velika Britanija tvrdi da je za napad na njih korišćen nervni agens "Novičok".

Eksperti veruju da je "Novičok" bio sakriven u bočici parfema "Nina Riči" i verovatno je bilo potrebno tri meseca da se proizvede.

Detektivi navode da imaju dvojicu osumnjičenih, starosti oko 40 godina, koji su putovali pod pseudonimima i da Petrov i Boširov nisu njihova imena.

Tužioci smatraju da je beskorisno da traže od Rusije da is isporuči, ali je podnet Evropski zahtev za hapšenje i vlada takođe traži asistenciju Interpola.

Veruje se da ovaj slučaj nije usamljen. Detektivi povezuju manir na koji su napadnuti Skripaljevi sa napadom na Davna Sturdžersa i njegovog partnera, koji su bili izloženi istom nervnom gasu. Sturdžers je kasnije umro u bolnici.

Moskva nastavlja da odbacuje optužbe da ima udela u ovom napadu.

"Slučaj Skripalj" doveo je do ozbiljnog pogoršanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja, i međusobnog optuživanja Londona i Moksve.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve