Politika
01.10.2018. 15:27
R.E./Beta

Radić: Povećanje borbene gotovosti VS ne treba shvatati dramatično

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da se podizanje borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije obavlja u skladu sa bezbednosnom procenom ali da to nije nešto što treba shvatiti dramatično i da nema indikatora da bi te snage mogle biti i upotrebljene.

"Definicija kaže da naredba za povećanje borbene gotovosti znači dovodjenje dela jedinica vojske u stanje upotrebljivosti, u skladu sa procenom potreba. Iako je lista jedinica poverljiva, možemo pretpostaviti da je reč o snagama razmeštenim na jugu, geografaski orijentisanim prema Kosovu. Znači delovi 4. brigade, delovi 2. brigade, Specijalne brigade... Ratno vazduhoplovstvo treba da svojim transportnim kapacitetima podrži te aktivnosti, ali je reč o jednoj racionalnoj listi snaga koje mogu da se brzo prevedu u povišeni nivo pripravnosti", rekao je Radić agenciji Beta.

On je rekao da je očigledno da se država nije odlučila za delimično pozivanje rezerve, odnosno za popunu ratnih jedinica višeg stepena razvoja.

"Nije neuobičajeno u praksi da se u kriznim situacijama deo snaga prevede u viši nivo gotovosti. U vreme JNA to je bilo karakteristično svaki put kada bi NATO ili Varšavski pakt održavao vežbe u okruženju a rezervisti su bili pozivani i kada je Vijetnam napao Kambodžu... Devedesetih je deo snaga bio u stalnoj gotovosti zbog pritiska NATO, uglavnom PVO jedinice i helikopteri za transport i održavanje veze", rekao je on.

Radić je rekao da će o trajanju te mere biti odlučivano u skladu sa procenama potrebe i dodao da povišena borbena gotovost može biti ukidana i postepeno.

"Ovakve stvari nisu nešto što treba shvatiti dramatično. Činjenica je da je u poslednje vreme bilo slučajeva demonstracija sile, recimo česti letovi jurišne avijacije na manjoj visini u blizini administrativne linije sa Kosovom. Ne treba to shvatiti kao pretnju već kao demonstraciju sile", rekao je on.

Radić je dodao da nema indikatora da bi te snage mogle biti upotrebljene, već je reč o političkoj i propagandnoj poruci.

"Državni vrh ima jasnu sliku da bi ulazak na Kosovo bio sukob sa Kforom, odnosno sa NATO.

Srbija poštuje pravila igre koje je preuzela Kumanovskim sporazumom i uvažava poziciju Kfora. Stalno traži da se ne smanjuje brojno stanje, kako bi te snage mogle da zaštite i Srbe i nacionalne simbole na Kosovu.

Zato je nerealno očekivati da bi Srbija mogla da preduzme neke radikalne korake i time obezvredi saradnju sa medjunarodnim snagama", rekao je Radić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve