Radovan Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude

Radovan Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu do izricanja pravosnažne presude.

Na raspravi o stanju u postupku, Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mesec, odloženo zbog promene u žalbenom veću.

Predsedavajući sudija Teodor Meron sam je sebe, ranije, izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promene, žalbeno veće počne ispočetka većanje o presudi, iako je taj postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrdjujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Van Johansen pozvao je branioce da svoj zahtev izlože u pisanom podnesku, uz podsećanje da je većanje sudija o presudi, po pravilima suda, poverljivo.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zarvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci, koji traže da on bude osudjen i za genocid u još šest bosanskih opština. Prvostepeno veće je Karadžića oslobodilo krivice po toj tački optužnice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar