Politika
15.01.2019. 17:02
R.E./Beta

RAMPA ZA HARADINAJA: Amerikanci uslovili dobijanje vize ukidanjem taksi na srpsku robu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prištinski mediji objavili su danas da se premijeru Kosova Ramušu Haradinaju dobijanje američke viza uslovljava privremenim ukidanjem takse za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.Portparol Vlade Kosova Donjeta Gaši je za portal Koha.net izjavila da premijer još nije dobio zvaničan odgovor iz američke ambasade povodom zahteva za izdavanje vize, i kazala je da premijer u Vašingtonu treba da učestvuje na molitvenom doručku u februaru ove godine.

Al Jazera Balkans, je pozivajući se na svoje izvore unutar američkog državnog sekretarijata javila da je premijeru Haradinaju odbijen zahtev za vizu za učešće na jednoj konferenciji koja se navodno održava 6. februara.

Gaši je rekla da premijer nije imao poziv niti u planu da učestvuje na nekoj konferenciji, već samo na Molitvenom doručku.

Povod za odbijanje viza Haradinaju je prema Al Jazera Balkans uvođenje takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi portal koha.net.

Isti portal je javio da SAD ne vide neku korist za Kosovo od uvodjenja takse od 100 odsto za proizvode Srbije i BiH.

SAD su preko svoje ambasade u Prištini za koha.net sapšile da su zatražile suspenziju takse kako bi se dala šansa postizanju sporazuma.

"SAD su od lidera Kosova nekoliko puta zatražile da odmah suspenduje taksa za robu iz Srbije i BiH. Kao što smo rekli mi ne vidimo neku korist za Kosovo od ovih mera. Mi snažno podstičemo usredsredjivanje na osnovi cilj Kosova evropsku perspektivu i normalizaciju odnosa sa Srbijom", navodi se u odgovoru na pitanja Kohe ditore.

Premijer Haradinaj ni prošle godine nije dobio vizu za učešće na Molitvenom doručku, koji se svake godine održava u Vašingtonu prvog četvrtka u februaru. ;Ovaj dogadjaj je prvi put organizovan 1953. godine i na njemu u proseku učestvuje oko 3.500 gostiju od kojih je veliki broj istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja sveta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve