RASIM LJAJIĆ: Podela Kosova je dobro, ali zakasnelo rešenje

RASIM LJAJIĆ: Podela Kosova je dobro, ali zakasnelo rešenje

Foto: Beta/Miloš Miškov


Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je podela Kosova dobro, ali zakasnelo rešenje protiv kojeg je i dobar deo međunarodne zajednice zbog negativnog uticaja na druge zemlje regiona.

Ljajić je za nedeljno izdanje lista Blic rekao da veruje da bi Albanci “oberučke prihvatili” podelu Kosova da je neko to rešenje ponudio pre 1999. godine.

On je rekao da zamrznuti konflikt kao rešenje kosovskog pitanja znači zamrzavanje evropskih integracija, stranih investicija, unutrašnjih reformi i modernizacije zemlje.

“To je opcija koja i te kako ima svoju cenu … i sa druge strane ne garantuje da će se naša pregovaračka pozicija popraviti u budućnosti”, rekao je Ljajić i dodao da ta opcija zamrznutog konflikta donosi populističko očekivanje da bi pozicija mogla da se poboljša.

Prema njegovim rečima u rešavanju odnosa sa Kosovom realnost govori da vreme nije najbolji saveznik Srbije.

Ljajić je podsetio da je SDPS na čijem je čelu odmah po otvaranju unutršanjeg dijaloga o Kosovu ponudila rešenje koje podrazumeva tri faze ili tri grupe pitanja o kojima bi se pregovaralo sa Prištinom.

Nakon tih pregovora usledio bi period od tri do pet godina implemetnacije dogovorenoga, nakon čega bi bila održana medjunarodna konferencija o statusu Kosova, rekao je Ljajić.

Komentarišući rešenje po modelu dve Nemačke Ljajić je rekao da bi bilo prihvatljivo u samo jednom segmentu: “Slažemo se da se ne priznajemo, ali se moramo trpeti i živeti jedni pored drugih”

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Salim

    Ne mogu da razumem ovog koji ne zna na čijoj je strani. Ja mislim i podela Sandžaka je dobro rešenje za Srbiju.Kada bi svaka muva zamedila med……………… med bi bio jako jeftin. Ipak hvala mu za opcije . čim ima više od jedne znači da nema nijedne. O kojoj Konferenciji govori ovaj G-din kada su za ovo pitanje bilo mnogo konferencija i na kraju su govorile bombe.

+ Ostavite komentar