Politika
26.02.2018. 11:42
Marko R. Petrović

RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE U BEOGRADU: LAVROVSKI DEO POSLA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski ministar spoljnih poslova posetio Beograd. Glavna tema razgovora bilateralni odnosi i Kosovo. "Ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, mi nećemo stajati po strani", rekao je Lavrov

Poseti šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, mada je do nje došlo u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja rusko-srpskih diplomatskih odnosa, poseban ton ipak daju dva događaja, jedan koji se dogodio i drugi koji će tek da se dogodi.

Prvi je predstavljanje nove strategije Evropske unije za zapadni Balkan početkom februara, a drugi najava srpskog predsednika Aleksandra Vučića da će krajem marta ili početkom aprila izaći sa mogućim predlozima rešenja kosovskog problema.

I jedan i drugi događaj mogu i te kako da utiču na odnose Beograda i Moskve. Zato nema sumnje da je jedan od ciljeva Lavrovljeve posete i da se opipa puls srpskih vlasti u pogledu budućeg odnosa prema Rusiji.

Nova evropska strategija, naime, ponovo ističe koliko je bitno da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, uskladi svoju spoljnu politiku sa briselskom, a što bi podrazumevalo i uvođenje sankcija Rusiji zbog Ukrajine.

Predlozi za rešenje kosvskog problema koje Vučić najavljuje, s druge strane, opet su nešto što se tiče i Moskve, koja je do sada redovno držala stranu Beogradu u kosovskom pitanju, ali je isto tako uvek i ponavljala da je za Rusiju prihvatljivo ono što je prihvatljivo i za Srbiju. Na Beogradu je, dakle, da kaže šta želi.

Isto to ponovio je i Lavrov prilikom susreta sa Vučićem, neposredno po sletanju u Beograd u sredu uveče. On je, naime, govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, koji se vodi uz pomoć Brisela, rekao da će, ako Albanci budu tražili promenu okvira dijaloga i uvođenje drugih strana osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara.

- Ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, mi nećemo stajati po strani -rekao je Lavrov.

Vučić, koji je ovom prilikom Lavrovu uručio i pismo kojim predsednika Rusije Vladimira Putina poziva da poseti Srbiju, rekao je pak da Srbija nema nameru da uvodi sankcije Rusiji, bez obzira na eventualne pritiske, kao i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

- Verujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidelo se to nekom ili ne -rekao je Vučić i dodao da se nada da će EU imati razumevanja za taj stav.

- Nadamo se da ćemo naići na razumevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja -kazao je Vučić.

Lavrov je pozdravio taj njegov stav, ističući da zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom. On je dodao da je Rusija za to da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

- Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlja neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslove, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova -rekao je Lavrov, dodavši da Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju.

Ipak, kako cela poseta ne bi bila prožeta samo teškim temama, Lavrov je u četvrtak prisustvovao i otkrivanju mozaika u kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru. Mozaik, težak 40 tona, sačinjen je u Rusiji i u delovima prevezen u Beograd. Delo je 90 ruskih umetnika, predvođenih Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve