Politika
23.02.2018. 15:33
R.E./Beta

Rusko Ministarstvo spoljnih

RUSKO MINISTARSTVO SPOLJNJIH POSLOVA: Moskva i Beograd spremni za dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu

rusko-srpski-centar.png

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je tokom poste šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu izražena zajednička spremnost za

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je tokom poste šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu izražena zajednička spremnost za dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

"Strane su izrazile spremnost da zajednički doprinesu daljem razvoju rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ima veliki doprinos u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, obuci odgovarajućih stručnjaka i u drugim zemljama balkanskog regiona", navodi se u saopštenju i dodaje je naglašena zainteresovanost Beograda za dalje uklanjanje eksploziva na srpskoj tertoriji.

U saopštenju se navodi da Rusija i Srbija sa zajedničkih pozicija prilaze rešavanju kosovskog problema koje može biti rešeno isključivo na osnovu medjunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Naglašena je neophodnost da Priština bez odlaganja realizuje svoje obaveze u odnovanju Zajednice srpskih opština, u skladu sa sporazumima postignuth uz saradnju sa EU, koja treba savesno da ispunjava svoju ulogu posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je tokom posete potvrdjena zajednička usmerenost na stalno jačanje saradnje u širokom spektru.

"Visoka intenzivnost kontakata na najvišem i na visokom nivou, sistematska uzajamna saradnja resora spoljne politike i drugih obezbedjuje visoki stepen uzajamnog razumevanja i efikasnu koordinacju rada, ubrzanu realizaciju velikih zajedničkh projekata, pre svega u oblasti energetike i infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je tokom posete konstatovano povećanje trgovinske razmene u 2017.godini, rast ruskih investicija u Srbju, postojanje dobrih perspektiva u sferi visokih tehnologija i industrijske saradnje, kao i visoki rezultati Mešovite rusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradju.

Na sajtu ruskog ministarstva se navodi i izjava Lavrova s beogradskog aereodroma na kraju poseteda mu se u Beogradu "sve svidelo".

"Ivica i celo srpsko rukovodstvo su učinili nemoguće, je ne mogu da se setim tako emocionalag, zvaničnog u svakog smislu, dobrog i bratskog. Smatram da su proslavili 180 godina naših diplomatskih odnosa na najbolji način", kazao je Lavrov novinarima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve