Politika
23.02.2018. 15:33
R.E./Beta

RUSKO MINISTARSTVO SPOLJNJIH POSLOVA: Moskva i Beograd spremni za dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je tokom poste šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu izražena zajednička spremnost za dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

"Strane su izrazile spremnost da zajednički doprinesu daljem razvoju rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ima veliki doprinos u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, obuci odgovarajućih stručnjaka i u drugim zemljama balkanskog regiona", navodi se u saopštenju i dodaje je naglašena zainteresovanost Beograda za dalje uklanjanje eksploziva na srpskoj tertoriji.

U saopštenju se navodi da Rusija i Srbija sa zajedničkih pozicija prilaze rešavanju kosovskog problema koje može biti rešeno isključivo na osnovu medjunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Naglašena je neophodnost da Priština bez odlaganja realizuje svoje obaveze u odnovanju Zajednice srpskih opština, u skladu sa sporazumima postignuth uz saradnju sa EU, koja treba savesno da ispunjava svoju ulogu posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je tokom posete potvrdjena zajednička usmerenost na stalno jačanje saradnje u širokom spektru.

"Visoka intenzivnost kontakata na najvišem i na visokom nivou, sistematska uzajamna saradnja resora spoljne politike i drugih obezbedjuje visoki stepen uzajamnog razumevanja i efikasnu koordinacju rada, ubrzanu realizaciju velikih zajedničkh projekata, pre svega u oblasti energetike i infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je tokom posete konstatovano povećanje trgovinske razmene u 2017.godini, rast ruskih investicija u Srbju, postojanje dobrih perspektiva u sferi visokih tehnologija i industrijske saradnje, kao i visoki rezultati Mešovite rusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradju.

Na sajtu ruskog ministarstva se navodi i izjava Lavrova s beogradskog aereodroma na kraju poseteda mu se u Beogradu "sve svidelo".

"Ivica i celo srpsko rukovodstvo su učinili nemoguće, je ne mogu da se setim tako emocionalag, zvaničnog u svakog smislu, dobrog i bratskog. Smatram da su proslavili 180 godina naših diplomatskih odnosa na najbolji način", kazao je Lavrov novinarima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve