Politika
19.02.2019. 16:58
R.E./Beta

ŠEF HARADINAJEVOG KABINETA ARIFI: Mogerini se prestrojila prema Beogradu, zahtevom za ukidanje taksi uslovljava dijalog

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi optužio je danas visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini da se "prestrojila prema Beogradu" i da zahtevom Prištini da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, "uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

Arifi je za portal gazetaexpress.com ocenio da je takvim ponašanjem, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost "izgubila kredibilitet".

"Stav visoke predstavnice EU predstavlja loš presedan uslovljavanja dijaloga procesima koji nemaju nikakve veze sa dijalogom. Prestrojavanjem iza zahteva jedne strane, Federika Mogerini još više gubi kredibilitet", ocenio je Arifi.

Navodeći da se pitanje taksi ne odnosi na dijalog, Arifi pozvao je visoku predstavnicu EU da omogući nastavak nove faze dijaloga.

"Vlada Kosova ne vidi da takse imaju veze sa dijalogom. Naprotiv, pozivamo gospodju Mogerini da kao posrednik omogući ostvarivanje nove faze dijaloga sa nadom da će to dovesti do pravno obavezujućeg sporazuma", kazao je šef kabineta premijera Kosova.

Federika Mogerini je i juče posle sastanka ministara spoljnih poslova EU ponovila stav o obavezi ukidanja taksi kao preduslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve