Politika
21.05.2018. 13:25
R.E./Beta, Foto: Marko Đoković

ŠEŠELJ POTVRDIO: Kupio sam kuću u Hrtkovcima, treba mi za odmor, rad i pisanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je kupio kuću u Hrtkovcima i najavio da će "bukvalno iz svake kuće" u tom mestu izvesti po jednog svedoka u postupku koji će pokrenuti pred Žalbenim većem Mehanizma za medjunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu.

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao da mu kuća u Hrtkovcima treba za odmor, rad i pisanje kao i da će u njoj biti smeštene prostorije mesnog odbora Srpske radikalne stranke ali i glavna kancelarija komiteta za njegovu odbranu pred Haškim tribunalom.

"To je lep kraj, idem tamo gde me ljudi vole, gde me svako zna. Narod me je sa oduševljenjem dočekao, a televizije koje su slale ekipe u Hrtkovce da snime neku negativnu reakciju imale su tešku muku da to i urade", kazao je lider radikala.

Navodeći da u narednih četiri do pet godina sprema "definitivni obračun" sa Haškim tribunalom, Šešelj je najavio da će tražiti od Tribunala da mu omogući žalbu na drugostepenu presudu kojom je osudjen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i drugih nehumanih dela kao zločina protiv čovečnosti, i za činjenje progona kao zločina protiv čovečnosti u Hrtkovcima.

"Prvostepeno sam oslobodjen svih optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti a po anglosaksonskom pravu nemoguće je onome ko je oslobodjen u prvom stepenu preinačiti presudu tako da bude osudjen već se može ići samo na obnovu postupka. To je moguće po kontinentalnom pravu u nekim zemljama poput Srbije, ali sud tada mora utvrditi da se optuženom omogući žalba u trećem stepenu, što ću tražiti od Tribunala", kazao je Šešelj.

On je kazao da je preko oficira za vezu pre mesec dana usmeno saopštio Tribunalu tu nameru i najavio da će podneti i pismeni zahtev.

"Sud mora da primeni anglosaksonsko ili kontinentalno pravo, a onda mi mora omogućiti treći stepen kao redovan pravni lek. Ako tada izgubim imam pravo na vanredni pravni lek. U prvom stepenu uopšte nisam izvodio dokaze ni svedoke odbrane i po vanrednom pravnom leku prvo ću da iznesem da nisam imao mogućnosti za to jer sud nije plaćao troškove odbrane i jer je dosmanlijski režim radio sve protiv mene i pripremao lažne svedoke", kazao je lider radikala.

Šešelj je najavio da će u tom postupku izvesti po jednog svedoka "bukvalno iz svake kuće" u Hrtkovcima, kako Srbe koji su se u to mesto doselili iz Hrvatske tako i Hrvate koji sad žive u tom vojvodjanskom selu.

"Srbi će mi dati fotokopije o zameni imovine, šta su dobili tom zamenom kao i izjave pod kojim su uslovima pobegli iz Hrvatske. Pozvaću i sve Hrvate koji sad žive u Hrtkovcima da kažu da li su imali neprijatnosti 90-ih godina prošlog veka i da li ih mogu vezivati za moj govor 1992. godine u selu", kazao je Šešelj.

On je dodao da će u slučaju da neko odbije da da iskaz, podneti zahtev Hagu da izda obavezujući sudski nalog za svedočenje.

"Niko mi neće izbeći svedočenje, ja samo tražim da govore istinu. Nijedan lažni svedok tamo nije ostao neraščupan, nijedan falsifikovani dokument nije prošao a da nisam dokazao da je falsifikat", dodao je lider radikala.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve