Politika
10.04.2018. 12:59
Tanjug/Srna

ŠEŠELJ: Prespavaću hašku presudu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu objaviće sutra u 14 sati drugostepenu odluku u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen od svih optužbi haškog tužilaštva.

Sudsko veće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovečnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Teodor Meron, može da prihvati predlog tužilaštva, da odredi drugačiju kaznu ili potvrdi prvobitnu oslobađajuću presudu da nije kriv.

Šešelj je rekao za "Večernje novosti" da će ovo izricanje drugostepene presude prespavati.

Sudija Antoneti, koji je izrekao oslobađajuću presudu, u obrazloženju je rekao da je tužilaštvo "traljavo i neubedljivo" odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su imali mnoge omaške i izmišljanja.

On je rekao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namenjeni podizanju morala vojnika, ali da reči ne ubijaju.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je posle 11 i po godina provedenih u pritvoru, u novembru 2014. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve