Politika
16.10.2018. 12:53
R.E./Beta/Foto: Marko Đoković

ŠEŠELJ: Zašto je izostala reakcija Vlade na izjavu američkog ambasadora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanik Srpske radikalne stranke (SNS) Aleksandar Šešelj ocenio je danas da je skandalozna izjava američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota da je Kosovo suverena država i upitao zbog čega je izostala reakcija Vlade.

"Da li je moguće da je takva izjava u Vladi Srbije prošla bez ikakvih reakcija? SAD su očigledno u većem rangu nego ostale države i ne može se očekivati da se protera ambasador, iako bi to bilo poželjno i to bi trebalo da uradi jedna suverena država. Ali, Srbija bi mogla bar da uputi protestnu notu koju smo slali i za mnogo manje stvari", rekao je Šešelj u Skupštini Srbije.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot u ponedeljak je rekao, na pitanje novinara, da kosovska vlada nije takozvana već Vlada Kosova, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji. ; Šešelj je dodao da dok su poslanici Skupštine Srbije raspravljali o slepim miševima, u drugim parlamentima se raspravljalo o Srbiji.

"Specijalni izvestilac za EU je predao izveštaj Evropskom parlamentu o napretku Srbije ka putu evrointegracija i usledili su amandmani na taj izveštaj, najviše poslanika podnelo je amandman da se ne isključuje korekcija granica i razmena teritorija kao ishod dijaloga koji vode Beograd i Priština. ;Dakle, ne samo korekcija granica nego i razmena teritorija pa pitam predsednika Srbije na osnovu kog pravnog akta pregovara o promeni teritorije, odnosno ustupanju dela teritorije? Podsećam da se zakleo u skupštini da će čuvati teritorijalni integritet i suverenit Srbije i Kosova i Metohije u sastavu Srbije", rekao je Šešelj.

Poslanik radikala je upitao da li je moguće da srpski poslanici pričaju o migratornim pticama dok se u drugim parlamentima priča o razmeni državne teritorije. ; "Britanski parlament je nedavno podneo izveštaj pod nazivom 'Ujedinjeno kraljevstvo i Zapadni Balkan', gde se na 150 strana bave balkanskim državama. U delu koje se tiče Srbije se kaže da će se izvršiti napori i ohrabriti institicije u Beogradu da se omekša stav prema NATO i produbi saradnja NATO-a i Srbije u budućnosti. Da li to znači da će Srbija da postane član NATO?", upitao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
21°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve