ŠEŠELJEV PLAN ZA SPREČAVANJE KRIZE: Srbija mora da ima jedinicu od 1.000 pripadnika spremnih da ODMAH uđu na Kosovo

ŠEŠELJEV PLAN ZA SPREČAVANJE KRIZE: Srbija mora da ima jedinicu od 1.000 pripadnika spremnih da ODMAH uđu na Kosovo


Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da Srbija mora da ubuduće ima uvek spremnu vojno-policijsku jedinicu od oko 1.000 pripadnika koja će, na prvu sledeću krizu koju izazovu Albanci, biti spremna da udje na područje Kosova i Metohije.

U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, Šešelj je rekao da nema više nikakvog smisla da svaki put kada Albanci izazovu krizu, Srbija podiže mere pripravnosti vojske i policije, već da je potrebno da jedna jedinica uvek bude spremna za povratak na Kosovo, zato što je tako nešto predviđeno i Rezolucijom 1244.

“Zapad će dići galamu i dreku veliku, izazvaćemo medjunarodnu krizu. Pa šta? I krajnje je vreme da se desi neka kriza povodom naše 20 godina okupirane teritorije. Ako treba pojačanje, ulazi pojačanje. Ako treba avijacija, ulazi i avijacija”, rekao je Šešelj i dodao da je Rusija u više navrata garantovala da neće ostaviti Srbiju na cedilu, a da slične garancije dolaze i iz Kine.

Šešelj je upitao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić zbog čega je u raspravu o problemu Kosova uključen termin razgraničenje, s obzirom da su tako u javnosti nastale špekulacije da bi tu moglo biti reči o državnom razgraničenju i priznavanju nezavisnosti Kosova, odnosno prijemu u UN.

“Treba jasno staviti javosti do znanja da to ni u jednoj varijanti ne dolazi u obzir. Treba koristiti termin razdvajanje”, rekao je Šešelj.

Prema njegovoj proceni, to razdvajanje bi moglo da se obavi tako što bi 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu bilo u direktnom pravnom sistemu Srbije a ostatak Kosova bi dobio najviši stepen autonomije, gde se Beograd ne bi mešao u unutrašnje društvene odnose Albanaca, ali uz obavezu da granice kontroliše srpska policija.

“Jedino to može biti u opciji kao način rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Ne treba isključiti varijantu razmene stanovništva. Gde ima izolovanih srpskih sela da se presele na područja sa srpskom većinom, ili u Preševo i Bujanovac, da se razmeni imovina sa Albancima. To je jedina racionalna varijanta, da bi svi koji računaju da će na kraju Kosovo biti priznato i primljeno u UN mogli da rasprše svoje fantazmagorične snove”, rekao je Šešelj.

On je ocenio da ni Rusija ni Kina neće dozvoliti prijem Kosova u UN ako je Srbija protiv toga, a niko u Srbiji po Ustavu ne može čak ni da razgovara o otcepljenju, već samo o uredjenju unutrašnjih društvenih odnosa na Kosovu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar