Politika
02.10.2018. 13:58
R.E./Beta

ŠEŠELJEV PLAN ZA SPREČAVANJE KRIZE: Srbija mora da ima jedinicu od 1.000 pripadnika spremnih da ODMAH uđu na Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da Srbija mora da ubuduće ima uvek spremnu vojno-policijsku jedinicu od oko 1.000 pripadnika koja će, na prvu sledeću krizu koju izazovu Albanci, biti spremna da udje na područje Kosova i Metohije.

U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, Šešelj je rekao da nema više nikakvog smisla da svaki put kada Albanci izazovu krizu, Srbija podiže mere pripravnosti vojske i policije, već da je potrebno da jedna jedinica uvek bude spremna za povratak na Kosovo, zato što je tako nešto predviđeno i Rezolucijom 1244.

"Zapad će dići galamu i dreku veliku, izazvaćemo medjunarodnu krizu. Pa šta? I krajnje je vreme da se desi neka kriza povodom naše 20 godina okupirane teritorije. Ako treba pojačanje, ulazi pojačanje. Ako treba avijacija, ulazi i avijacija", rekao je Šešelj i dodao da je Rusija u više navrata garantovala da neće ostaviti Srbiju na cedilu, a da slične garancije dolaze i iz Kine.

Šešelj je upitao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić zbog čega je u raspravu o problemu Kosova uključen termin razgraničenje, s obzirom da su tako u javnosti nastale špekulacije da bi tu moglo biti reči o državnom razgraničenju i priznavanju nezavisnosti Kosova, odnosno prijemu u UN.

"Treba jasno staviti javosti do znanja da to ni u jednoj varijanti ne dolazi u obzir. Treba koristiti termin razdvajanje", rekao je Šešelj.

Prema njegovoj proceni, to razdvajanje bi moglo da se obavi tako što bi 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu bilo u direktnom pravnom sistemu Srbije a ostatak Kosova bi dobio najviši stepen autonomije, gde se Beograd ne bi mešao u unutrašnje društvene odnose Albanaca, ali uz obavezu da granice kontroliše srpska policija.

"Jedino to može biti u opciji kao način rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Ne treba isključiti varijantu razmene stanovništva. Gde ima izolovanih srpskih sela da se presele na područja sa srpskom većinom, ili u Preševo i Bujanovac, da se razmeni imovina sa Albancima. To je jedina racionalna varijanta, da bi svi koji računaju da će na kraju Kosovo biti priznato i primljeno u UN mogli da rasprše svoje fantazmagorične snove", rekao je Šešelj.

On je ocenio da ni Rusija ni Kina neće dozvoliti prijem Kosova u UN ako je Srbija protiv toga, a niko u Srbiji po Ustavu ne može čak ni da razgovara o otcepljenju, već samo o uredjenju unutrašnjih društvenih odnosa na Kosovu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve