SJEDINJENE DRŽAVE ISPITUJU VOJNU SARADNJU ZAPADNOG BALKANA SA RUSIJOM: Pod lupom Srbija, BiH i Makedonija

SJEDINJENE DRŽAVE ISPITUJU VOJNU SARADNJU ZAPADNOG BALKANA SA RUSIJOM: Pod lupom Srbija, BiH i Makedonija

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije


Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa Stejt Departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procenu saradnje svih država zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i izveštaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tela.

Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošle nedelje stupio na snagu, precizira se budžet i planovi za odbranu SAD za 2018. godinu, a izveštaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom

“Izveštaj mora da sadrži procenu bezbednosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom”, navodi se u Zakonu, prenosi agencija Fena.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati da upozna i sa procenom o “obaveštajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom”, kao i o posledicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regiona i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

Takođe, tražiće se iste procene i informacije o saradnji država sa SAD i opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na “pretnju Ruske Federacije” interesima SAD širom sveta.

Dokument koji će američko ministarstvo odbrane i Stejt Department dostaviti komitetima Kongresa biće javan, ali će moći da sadrži delove koji neće biti dostupni javnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar