SKOT O KOSOVU: Bez promene američke politike, do rešenja uz “kreativnost i fleksibilnost”

SKOT O KOSOVU: Bez promene američke politike, do rešenja uz “kreativnost i fleksibilnost”

Foto: YouTube screenshot


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da će se Vašington o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga bude video.

On je dodao da ne očekuje da će administracija američkog predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav o statusu Kosova.

“Interesi Amerike se ne menjaju od predsednika do predsednika. Ono što mi želimo još od administracije Buša, preko Obame i do Trampa je mir i stabilnost u ovom regionu, transformacija ka demokratiji, jačim ekonomskim odnosima, ka integraciji u EU. Tako da ne verujem da će se naša politika promeniti”, rekao je Skot za Radio Beograd.

On je rekao da SAD smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka regiona.

“Što se tiče svojevrsnog stila našeg predsednika, očito je da je on spreman da ponovo sagleda svaku situaciju, a ne da samo primi ono što je dobio od prethodne administracije, nego želi da dođe do svog zaključka”, rekao je američki ambasador.

Govoreći o situaciji u regionu, Skot je rekao da je za stabilnost neophodno da se direktnim dijalogom Beograda i Prištine dođe do rešenja, uz, kako je kazao, “kreativnost i fleksibilnost”.

“Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere”, rekao je ambasador SAD.

Skot je istakao i da je rat uvek greška.

“Odluka o bombardovanju 1999. godine je doneta posle decenije krvoprolića u ovom regionu i stavila je tačku na to krvoprtoliće. Ali to ne znači da nije bilo grešaka. Bilo je nevinih civilnih žrtava”, rekao je Skot.

“Za svaku civilnu žrtvu nam je žao”, rekao je američki ambasador i dodao da je potrebno gledati u budućnost i šta je u najboljem interesu i Srbije i SAD.

“Američka ruka je pružena Srbiji”, kazao je Kajl Skot.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Bor Boranin

    Gnjido jedna, izvini na tu konstataciju i ne zaslužuješ bolju ocenu, da li je tu konstataciju ukapirao tvoj lični i polični priatelj ΛV. Ako je ukapirao to se graniči sa ljudskom pameću, ako nije to je njegov problem, a tvoj je problem da nas ostaviš na miru kao starijeg i kulturnijeg naroda od tvoga, ukoliko ga uopšte znaš i imaš. Ono što navodiš da Tramp neće se saglasiti, to jedino srpska vrhuška verovala i niko drugi. Od idiota može se očekivati samo i isključivo idiotizam, ništa manje i ništa više, gospodine ambasadore.

+ Ostavite komentar