Politika
27.03.2018. 11:26
R.E./Beta

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici uglavnom o dešavanju na Kosovu i Metohiji, traže ostavku Vučića

Poslanike u Skupštini Srbije danas su najviše interesovala dešavanja na Kosovu posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i ulaska specijalnih snaga u severni deo Kosovske Mitrovice, kao i kada će biti zakazana sednica parlamenta povodom situacije na Kosovu.

ALEKSIĆ: Predsednik i premijer da podnesu ostavke

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić kazao je na početku rada u Skupštini Srbije da su jučerašnji događaji na Kosovu i Metohiji razlog zbog kojeg predsednik države i vlade podnose ostavku.

"Pozivam vas da podnesete ostavke, da izvestite polasnike u parlamentu o planovima šta država želi da radi na Kosovu", kazao je Aleksić.

On je upitao i šta je plan Vlade Srbije za dalje postupanje s ozbirom na jučerašnje događaje na Kosovu i Metohiji.

Aleksić je upitao kako će biti zaštićeni građani koji žive na Kosovu i Metohiji, a potom ukazao i da tri meseca od ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića nema rezultata.

On je kazao da je Briselski sporazum štetan i da je "implicirao trajne štetne posledice".

"Naterali ste Srbe da učestvuju u vlasti sa Ramušom Haradinajem, vlast na Kosovu je hapsila svog državljanina Marka Đurića, a u toj vlasti sede Srbi", kazao je Aleksić.

On je pitao i da li se predsednik države Aleksandar Vučić tajno sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i da li su tom prilikom razgovarali o svemu što se juče događalo.

TEPIĆ: Šta je preduzela Brnabić?

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je premijerku Srbije Anu Brnabić šta je ona juče preduzela posle hapšenja svog službenika Marka Đurića i da li su se članovi Vlade uopšte sastali tim povodom.

"Želim da čujem Anu Brnabić o tome šta će biti dalji potezi Vlade o toj temi, želim da čujem nju, a ne (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, jer Đurić je službenik Vlade Srbije", kazala je Marinika Tepić.

RISTIĆ: Da li Srpska lista treba da bude u vladi "terorističke i kvazi države"?

Poslanik Slaviša Ristić upitao je čija je ideja bila da se skup održi u Kosovskoj Mitrovici, iako je najavljivano da će Marko Đurić biti uhapšen.

On je upitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića šta znači poruka "Niko ne sme da vas bije" i upitao da ako je Kosovo "teroristička i kvazi država", da li onda Srpska lista treba da bude u toj vladi.

Ristić je istakao da je potrebna rasprava u Skupštini Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i šta može da se uradi.

OBRADOVIĆ: Iza svega stoji Tačijev i Vučićev dogovor

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović tražio je održavanje sednice o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, navodeći da je neprihvatljivo da još nije sazvan ni skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju.

"Pričate o unutrašnjem dijalogu, i kao brinete o Kosovu i Metohiji, pa zašto onda nema na zasedanju na tu temu i zašto Đurić ne dođe ovde da kaže šta ima nego ide u nejasan poduhvat u Kosovsku Mitrovicu", rekao je Obradović i upitao koja je odluka rukovodstva posle hapšenja Đurića ističući da bi trebalo raskinuti Briselski sporazum i vratiti pregovore u okvire UN.

On je ocenio da jučerašnja događanja kao farsu i istakao da iza svega stoji dogovor Hašima Tačija i Aleksandra Vučića da se usmeri javnost na potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

"Zašto se danas odričete KiM kada se nismo odrekli u mnogo težim istorijskim okolnostima", upitao je Obradović.

ŠEŠELJ: Šta su rezultati briselskog dijaloga Beograda i Prištine?

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je kada će biti zakazana sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i pristupanju Srbije ODKB-u (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti) i šta su rezultati briselskog dijaloga Beograda i Pirštine i Briselskog sporazuma s obzirom na jučerašnja dešavanja i ulazak specijalnih snaga na sever Kosova.

MILIĆEVIĆ: Srbija je pokazala kako reaguje ozbiljna država

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević tražio je da se utvrdi krivična odgovornost za sve one koji su učestvovali u otmici Đurića i kazao da je juče na Kosovu demonstrirano nasilje.

On je kazao da SPS smatra da je predsednik Srbije izašao sa jasnim stavom i jasnom porukom i da je Srbija pokazala kako reaguje ozbiljna država koja želi da sačuva mir i spreči destabilizaciju.

"Potrebna je pre svega mudrost i hladna glava prilikom donošenja odluka, jer ovo nije dnevno politička tema već pitanje koje se tiče budućnosti Srbije. Mirna i dostojanstvena rekacija ne znači da je Srbija slaba i da se uplašila, znači da Srbiji umesto sukoba i nasilja razgovara da bi imali budućnost", ocenio je Milićević.

RISTIČEVIĆ: Albanci proglasili nezavisnost, uz uslov da Tadić bude izabran za predsednika?

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je ministra unutrašnjih poslova Srbije i šefa BIA da li je tačno da su u toku 2007. i 2008. godine, a na šta ukazuju depeše Vikiliksa, Boris Tadić, Vuk Jeremić i Borko Stefanović predstavnicima ambasade SAD obećali da 2008. godine neće reagovati na proglašenje nezavisnosti lažne države Kosovo.

"Da li je tačno da su im obećali da neće regovati 2008. godine ukoliko Albanci proglase nezavisnost, ali uz uslov da Boris Tadić bude izabran za predsednika Srbije, odnosno da predstavnici ambasade SAD i oni koji su vladali SAD ubede Albance da nezavisnost proglase tek posle izbora Tadića", pitao je Rističević.

ČOMIĆ: Dokle je stigla istraga ubistva mladića u Peći?

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić pitala je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i šefa BIA Bratislava Gašića koji je status istrage ubistva mladića u kafiću "Panda" u Peći, navodeći da nema podataka o krivcima za taj zločin, ali da "ima propagande koja u zavisnosti od toga ko je radi ima različitu interpretaciju".

Poslanici su po postavljanju pitanja počeli objedinjenu načelnu raspravu o prosvetnim zakonima i o Predlogu zakona o elektronskoj upravi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
22.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve