Politika
22.05.2018. 15:08
Beta

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslaniku ugašen mikrofon pošto je pomenuo Vulinovu tetku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanici su kao i svaki put kada se raspravlja o nekom zakonu iz oblasti bezbednosti govorili o lošoj materijalnoj situaciji u tom sektoru.

Oni su pritom razmenjivali optužbe ko je odgovorniji za to, bivša ili sadašnja vlast.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, odbacujući kritike opozicije, rekao je da sadašnja vlast brine o pripadnicima snaga bezbednosti i da o tome govori predloženi zakon kojim se po povoljnijim uslovima omogućava kupovina stanova.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je osmislio ovaj projekat, jer želi da poboljša život pripadnicima vojske i policije i mi moramo da im učinimo život lakšim i pokažemo koliko smo im zahvalni za to što rade", rekao je Vulin i dodao da država pomaže i pokazuje brigu o pripadnicma snaga bezbednosti.

On je istakao i da je vlast pre 2012. mogla da uradi nešto slično, ali da tada nije urađeno ništa.

Opozicija tokom rasprave nije sporila da bi pripadnici snaga bezbednosti trebalo da budu stimulisani i da lakše dođu do stana, ali su istakli da su kriterijumi nejasni, kao i da bi bilo bolje da su im plate veće.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić je ukazao da iz vojske sve više odlaze i izneo podatak objavljen u medijima da je vojsku zbog loše materijalne situacije napustio najbolji vojnik Srđan Ristić.

"Mi smo za to da oni koji nemaju krov nad glavom do njega i dođu. Ali poražavajuće je to što je 18.900 pripadnika izrazilo želju da dobije stan po povoljnijim uslovima, a da njih čak 30.000 nema rešeno stambeno pitanje", rekao je Milojičić.

Kako je istakao, da bi neko izdvojio 500 evra po kvadratu, koliko je najavljeno da će biti maksimalna cena kvadrata, to ne može da učini sa platom od 30.000 dinara ili platom od 23.000, koliko primaju civili koji su u sistemu snaga bezbednosti.

Vulin mu je odgovorio da plata nije dovoljno velika, ali da je veća nego što je to bilo za vreme Demokratske stranke, dok je Milojičić rekao da je demokratska vlast 2000. godine zatekla vojnike sa platom od 30 evra, a da ju je 2012. godine kada je otišla sa vlasti ostavila sa platom od 300 evra.

"Mi smo tada morali da ispravljamo ono što ste vi devedesetih uništili", dodao je Milojičić.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić govoreći o lošem materijalnom stanju u vojsci pomenuo je i način na koji je kupio stan ministar Vulin u širem centru Beograda, ali mu je pošto je rekao da "nemaju svi tetku u Kanadi da im plati stan" predsedavajući isključio mikrofon.

Poslanici inače drugi dan govore o amandmanima na Predlog zakona o posebnim uslovima za kupovinu stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je prva tačka dnevnog reda.

Međutim rasprava osim o tom zakonu objedinjena je sa još 12 predloga zakona i izmena i dopuna zakona, ali se o njima najverovatnije neće u pojedinostima ni govoriti, jer će vreme za raspravu biti potrošeno samo na prvu tačku, na koju je podneto 619 amandmana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve