Politika
20.04.2017. 07:44
Nataša Anđelković

SLUČAJ JABLANOVIĆ: Kvisling koga smo sami stvorili

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Aleksandar Jablanović, mimo zvaničnog Beograda, uz blagoslov iz Prištine, namerava da preuzme Srpsku listu u parlamentu Kosova

Bivši kosovski ministar za povratak i zajednice Vlade Kosova i funkcioner Pokreta socijalista Aleksandar Jablanović ponovo je prošle sedmice došao u žižu javnosti. On se, poput političkog feniksa, podigao iz pepela i sleteo pravo na čelo Srpske liste na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo prilično nezadovoljstvo među onima koji su doskora mislili da se povukao u „penziju", a posebno je razljutilo Slavka Simića, koji je uveren da je baš on predsednik Srpske liste, što se moglo videti u njegovim potonjim nastupima u medijima. Ako se, kao i mi, pitate kako je moguće da neko sam sebe proglasi za predsednika bilo čega, odgovor za tu birokratsku zavrzlamu je pomalo banalan. Srpska lista nema statut pa osnivač može da donosi odluke bez formalne saglasnosti ostalih učesnika.
Tako su na površinu ponovo isplivale nesloga i nejedinstvo kao osnovne karakterne crte srpskog mentaliteta. Medijska prepucavanja i optužbe koje su usledile među predstavnicima Srba s Kosova možda su najbolji primer srpskih podela koje prevazilazimo samo onda kad imamo spoljnog neprijatelja. Čim smo u miru i dok traje bar formalni dijalog Beograda i Prištine, Srbi nađu razlog da budu u žestokim svađama.
Kako biste shvatili širu sliku kosovske političke scene, potrebno je da znate određene činjenice. Srpska lista je skup raznih političkih predstavnika Srba s Kosova koji funkcionišu unutar kosovskih institucija, a uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, koji ih možda jedini drži pod kontrolom. Sačinjena je mahom od anonimnih pojedinaca koji nemaju naročiti politički uticaj, čak ni unutar malih sredina iz kojih potiču, ali prema tvrdnjama upućenih, zajednička im je sklonost koruptivnim delatnostima i pravljenju međusobnih dilova zarad sopstvenih interesa. Zato tokom svakog medijskog rata u javnost ispliva neki novi primerak prljavog veša većine tamošnjih aktera.

Političke bifurkacije

Dalje, podeljeni su najmanje na dve struje, na tzv. Đurićeve i Vulinove Srbe. To znači da jedna grupacija podržava rad Kancelarije za KiM Vlade Srbije, na čijem čelu je Marko Đurić, gde su od nama poznatih imena pomenuti Simić i zamenik kosovskog premijera Branislav Stojanović. Na drugoj strani, tabor bivšeg šefa Kancelarije za KiM, a aktuelnog ministra za rad Aleksandra Vulina čine Jablanović i njegove pristalice. Ova dva tima ne treba poistovećivati s centralama Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista, jer kako kažu novinari iz južne srpske pokrajine, to su samo „kosovski nusprodukti ovih stranaka". Među đurićevcima postoji i podela na Štrpčane i Gračaničane, kao i mnoge druge ad hok političke bifurkacije. Inače, Jablanovićevi ljudi sami priznaju da imaju „jače veze" sa Albancima, verovatno i poslovne, ne samo političke prirode, što im druga strana redovno zamera. Podsetimo, kao što je „Ekspres" ranije pisao, Jablanović je političkim lukavstvom uspeo da prilikom glasanja za kosovski parlament obezbedi da na srpskoj listi bude pet njegovih najodanijih ljudi, a da se glasovi Đurićeve strane rasprše i da u skupštinu uđu malo poznati i za politički život Kosmeta periferni i neiskusni igrači.

Jablanović u dogovoru s Prištinom očigledno ima cilj da pravi haos i izaziva svađe među Srbima. Verovatno želi da se dokopa novca koji dobijaju sve poslaničke liste, što je oko 300.000 evra godišnje, kaže Branislav Stojanović

Da se vratimo na poslednja dešavanja. Prošle nedelje, Jablanović je kao osnivač Srpske liste podneo Centralnoj izbornoj komisiji Kosova zahtev za registraciju partije Srpska lista, dan pošto je to učinio Slavko Simić sa saradnicima, s tim što on želi da registruje partiju pod nazivom Građanska inicijativa Srpska lista. Kako su saopštili iz CIK-a, oba zahteva će biti razmatrana i odluka će biti doneta najkasnije za 30 dana.
Navodno, Jablanović je ovaj politički kambek izveo u saradnji s prištinskim vlastima, a pominje se i kosovski premijer Isa Mustafa lično. Na pitanje šta je interes Prištine da to uradi, postoje različiti odgovori, a verovatno je svaki pomalo tačan. Naime, Albancima je potrebna podrška srpskih poslanika da u skupštini obezbede podršku za donošenje zakona o vojsci Kosova. Drugo, Albanci žele da zaustave formiranje Zajednice srpskih opština tako što će pokazati kako je „srpska strana ponovo u raskolu". Kako pojedini sagovornici našeg lista tvrde, Jablanović je za te „usluge" od Prištine dobio milione evra, mada za to ne postoje opipljivi dokazi. Ove glasine dodatno je podgrejala vest da su baš početkom ove nedelje u Kosovskoj Mitrovici, u delu gde živi većinski srpsko stanovništvo, osvanuli plakati i bilbordi na kojima su Jablanović i njegovi saradnici, potpredsednik Skupštine Kosova i lider SLS Slobodan Petrović i kosovska ministarka Mirjana Jevtić, prikazani sa albanskim kečetom na glavi. Na plakatima je napis „Oni su sramota za srpski narod", uz fotografiju Jevtićeve stoji „Mustafa je moj premijer, ne Vučić", uz Jablanovića „Obećao Mustafi da će glasati za vojsku Kosova", a pored Petrovićevog lika stoji parola „Glasao za ukidanje nadgledane nezavisnosti".

Brat i droga

Inače, Jablanović je posle ministarske funkcije na Kosovu bio na čelu Srpske liste od maja 2014. do oktobra 2015. godine. Tada je smenjen na inicijativu grupe političkih predstavnika Srba iz južne srpske pokrajine. Ubrzo posle toga imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu rada, na čijem čelu je njegov partijski lider Aleksandar Vulin. Na toj funkciji bio je do januara ove godine, kada je podneo ostavku zbog afere „droga". Naime, Jablanovićev rođeni brat Marko uhapšen je u službenom automobilu Vlade Srbije, odnosno Ministarstva rada. Jablanoviću mlađem je nakon toga određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je s još tri lica učestvovao u proizvodnji i rasturanju 2,8 kilograma marihuane, a postupak pred nadležnim organima i dalje traje.
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ističe za „Ekspres" da čitava priča o Jablanoviću govori samo o njemu i njegovim motivima da se bavi politikom.
- On u dogovoru sa prištinskim vlastima očigledno ima cilj da pravi haos i izaziva svađe među Srbima. Srećom, podršku među Srbima nema, tako da ne očekujem da će u tome uspeti. Verovatno želi da se dokopa novca koji dobijaju sve poslaničke liste pa se zato prijavljuje da je nosilac Srpske liste, iako je formalno smenjen s tog mesta još 2015. godine. Tu govorimo o nekih 300.000 evra godišnje, a predstavnik liste ima pristup računu - objašnjava Stojanović i dodaje da se nada da će Centralna izborna komisija Kosova odbiti Jablanovićev zahtev.
- Očekujem da će biti toliko razumni da to ne prihvate. Mada je on već uz pomoć nekoga iz Prištine uspeo da prikupi papire. Ne mogu da shvatim da neko zbog sitnog ćara ugrozi interes srpskog naroda na Kosovu - napominje on.
Na naše pitanje da li zna za informaciju da nije reč baš o „sitnom ćaru", već da se pominje da je Jablanović od kosovskih moćnika, navodno, dobio čak nekoliko miliona evra za te političke vratolomije, Stojanović kaže da ga to ne bi iznenadilo:
- Sve je besmisleno ako s druge strane imate opstanak svog naroda. Nikakvi milioni ne mogu da se mere s tim, ali od takvog čoveka me ništa ne čudi.
S njim je saglasan i predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je i šef poslaničkog kluba u kosovskom parlamentu.
- Jablanović je podneo zahtev za registraciju političke partije, baš prošle sedmice, kada je trebalo da počne formiranje Zajednice srpskih opština. On to radi u saradnji s Prištinom kako bi se taj proces dodatno prolongirao. Da se tako nešto ne bi ponovo dešavalo, da ne bi pojedinci držali sve nas kao taoce, a bez ijednog političkog subjekta iza sebe, podneli smo zahtev za registraciju Građanske inicijative Srpska lista, koja će imati i legalitet i legitimitet da predstavlja Srbe u kosovskim institucijama - podvlači Simić, uz opasku da Jablanović trenutno nema podršku ni gradonačelnika, ni zamenika premijera, ni poslanika, a ni međunarodne zajednice da predstavlja Srbe.

„Sve čisto"

Na drugoj strani, Aleksandar Jablanović za naš list tvrdi da nije prekršio nijedan zakon jer on kao osnivač Srpske liste ima mogućnost da imenuje čelnika.
- Postoji jasna procedura koja kaže da kao osnivač i ovlašćeni predstavnik Srpske liste mogu da smenim Slavka Simića, koji je godinu i po dana bio vršilac dužnosti predsednika. To sam uradio zbog saznanja da je imao veze s nekim nezakonitim radnjama, a i da je povlačio samovoljne poteze. Zato se on i njegovi saradnici sada osećaju ugroženo i prave sve ovo u javnosti. Ranije su sve odluke unutar Srpske liste donošene konsenzusom i dogovorom, jer to nije ekskluzivni klub koji treba da pripadne samo članovima jedne stranke, niti oni imaju neko pravo na sve što ima prefiks srpsko - navodi Jablanović, uz opasku da će se tek na izborima znati ko ima koliku podršku:
- Biće lokalni izbori na Kosovu na jesen, a parlamentarni sledeće godine, pa ćemo videti imam li pristalice. To se ne meri u medijima, ali dosta vam govori podatak da sam za dva dana skupio 2.000 potpisa. Ovo je mala sredina i svi sve znaju. Međutim, moji politički protivnici to žele da sakriju pa zato dezinformišu javnost.
Upitan da prokomentariše navode da se u politiku vratio samo zbog para, Jablanović odgovara da su to „najobičnije laži".
- Ako bilo ko ima dokaz da sam bilo šta uzeo od kosovskih vlasti, to treba odmah da prijavi nadležnim organima. Pa, isti ti Albanci, za koje sad pričaju da mi pomažu, protestovali su protiv mene i smenili me. To su gluposti! Simić je godinu i po dana mogao da pronađe moje malverzacije, o kojima toliko govori, pa zašto to nije učinio? Njih nema i on laže, očigledno je - napominje Jablanović, dodajući da o svemu ovome nije razgovarao s Vulinom jer politička dešavanja na Kosmetu nemaju direktne veze s funkcionisanjem stranke Pokreta socijalista.
Na drugoj strani, ministar za rad i lider PS Aleksandar Vulin nije želeo da komentariše ništa o ovome, ali je ranije izjavio da nema informaciju da li je Jablanović ponovo na čelu Srpske liste.
- Video sam tu vest, ali naši poslanici će uvek biti u klubu koji podržava Vlada Srbije. Šta Vlada bude rekla o tome ko je na čelu Srpske liste, taj će i biti. Za mene je to jedina istina i to je jedina istina za poslanike Pokreta socijalista - zaključio je Vulin.

KOMLENSKI: JABLANOVIĆ SAM SEBE ISKLJUČIO IZ PS-a

Šef poslaničke grupe Pokreta socijalista Đorđe Komlenski ističe da je Jablanović prethodnim postupcima sam sebe distancirao od stranke.
- PS ima jasan stav koji podrazumeva da ne mogu pojedinačni interesi biti važniji od interesa Srbije. To se odnosi i na Srpsku listu, a takvu politiku vodimo i u Beogradu. Jablanović je ovim dešavanjima poslednjih dana sam sebe udaljio i isključio iz PS-a, a verujem da će stranački organi na nekim predstojećim sednicama to i formalno potvrditi. On nije isključen iz stranke posle afere s bratom i službenim automobilom jer je tada snosio odgovornost kao državni sekretar i tada je podneo ostavku na to mesto. Ni nadležni organi nisu do kraja rasvetlili taj slučaj pa nije bilo u redu ni mi da mu presudimo pre suda. Međutim, ovo sad su politički razlozi i situacija je mnogo jasnija - objašnjava Komlenski za „Ekspres".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve