Vesti
25.04.2016. 13:34
ekspres

BEOGRAD: SNS dobila 13 opština, najveće iznenađenje pokret “Preletačević”!

Demokrate slavile u beogradskom Starom gradu, Aleksandar Šapić u Novom Beogradu, neizvesna trka na Savskom vencu, a na Vračaru o novoj opštinskoj vlasti odlučuje - Saša Radulović. Najveće iznenađenje građanski pokret "Samo Jako" - Ljubiša Preletačević Beli iz Mladenovca koji je posla Srpske napredne stranke osvoji najviše glasova u ovoj beogradskoj opštini.

Srpska napredna stranka je, prema prvim rezultatima koji su do dva sata iza ponoći stizali u izborne komisije, trijumfovala na lokalnim izborima u 13 od 17 beogradskih opština, dok su na glavnom poprištu velike bitke, na Vračaru, pata karte!

 Naprednjaci su manje-više ponovili uspeh sa prošlih republičkih izbora iz 2014. godine kada su bili najuspešniji u 15 lokalnih samouprava. Međutim, iako su “počistili” konkurenciju na Paliluli, Zvezdari, Voždovcu, Čukarici, Rakovici, u Sopotu, Grockoj, Barajevu, Mladenovcu, Surčinu, Obrenovcu, Zemunu i Lazarevcu, čini se da nisu postigli svoj glavni, psihološki cilj - “rušenje” Vračara

Bez obzira na to što će se na ovoj najmanjoj gradskoj opštini trka za čelnu poziciju voditi do poslednjeg metra, tačnije do poslednjeg glasa, po svemu sudeći bi odličan rezultat pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića mogao da bude tas na vagi demokrata. Pod uslovom da se Radulovićevi puleni ne okrenu - naprednjacima!radulović

Na Vračaru smo pobedili naprednjake. Imaćemo 17 odbornika, a sedam Radulovićev pokret Dosta je bilo. Prvo ćemo se njima obratiti da vidimo da li postoje zajedničke vrednosti na kojima ćemo bazirati politiku u naredne četiri godine. SNS ima 28 odsto glasova, mi 30,5 prema poslednjim podacima - kazao je Branislav Kuzmanović, predsednik Vračarskih demokrata, dodajući da će sa Radulovićevom listom razgovarati danas u toku dana.

Demokrate će, kako za sada stoje stvari, na pojedinim opštinama poput Zemuna ostati ispod cenzusa, ali su sačuvale čast na Starom gradu gde su osvojili skoro pet odsto više glasova i šest mandata od SNS, što je bolji rezultat u odnosu na 2014. godinu. Ako ne bude nekih veleobrta, mogli bi da formiraju vlast, opet sa Sašom Radulovićem.

Kada je Savski venac u pitanju, tu će koaliciju morati da prave dobri matematičari. Ili trgovci. SNS je, prema prvim rezultatima, osvojio 31,6 odsto glasova, ali će im za formiranje vlasti trebati podrška SPS i SRS, a možda i koalicije DSS-Dveri. Demokrate su dobile 22, a Dosta je bilo 18,8 odsto glasova.Živorad - Žika Milosavljević, popularni Tito iz Sopota, izborio se za deveti mandat, ali prvi pod kapom SNS-a i to na impresivan način pošto je osvojio više od 70 odsto glasova! Ubedljiv je bio i Miroslav Čučković u Obrenovcu, pa Aleksandar Jovičić na Paliluli.

Pored naprednjaka, dobitnici ovih izbora definitivno su i pokret Dosta je bilo koji je u centralnim opštinama osvajao između 10 i 20 odsto glasova i došao u situaciju da se bez njega verovatno neće moći formirati vlast. Na drugoj strani, radikali koji su pre četiri godine “preživeli” samo u Lazarevcu, sada će imati svoje predstavnike u skoro svim lokalnim samoupravama.

Beli u Mladenovcu uzeo 20 odsto

U Mladenovcu je SNS ubedljivo trijumfovao, ali je Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević, sa svojim pokretom SPN (Sarmu prob`o nisi) postao apsolutni hit.

Krenuli su u kampanju kako bi od izbora napravili parodiju, a završili su kao druga najjača partija sa 13 mandata. otprilike koliko DS, SPS i LDP zajedno.

šapić

Šapić pobedio, ali mu treba partner

Iako iza sebe nije imao veliku stranačku infrastrukturu, Aleksandar Šapić je prema prvim, istina preliminarnim rezultatima, uspeo da trijumfuje u Novom Beogradu! Proslavljeni vaterpolo reprezentativac osvojio je skoro 35 odsto glasova.

Ipak, da bi ostao na mestu predsednika opštine, moraće ili da napravi pakt sa Radulovićem i demokratama koje su od najjače stranke došli do ivice cenzusa ili da uđe u koaliciju sa naprednjacima.

- Stvarno je još rano za bilo kakve priče i matematiku. Ovo su tek prvi rezultati i može mnogo da se promeni - bilo je jedino što je hteo da kaže Šapić.

Naprednjaci dobili i Pančevo

U Pančevu je na osnovu glasova obrađenih sa 14 biračkih mesta na izbore izašlo 10.364 birača. Cenzus su prešli SNS sa 48,40 odsto glasova, Liga socijaldemokrata Vojvodine 6,20 odsto, DS 7.72 odsto, SRS 8,66 odsto, SPS-JS-DPM 9,16 odsto, Dosta je bilo - Saša Radulović 6,37 odsto.

Izvor: Blic

}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
08.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve