Politika
15.12.2016. 12:03
ekspres

SPORNI TROŠKOVI MINISTARKE MIHAJLOVIĆ: Zorana kod De Nira na supi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka Mihajlović od maja 2014. do septembra 2015. godine trošila visoke iznose sa Vladine kartice, i to mimo utvrđenih pravila. Ona kaže da je sve to nadoknadila. Nameće se pitanje odakle joj onda 1,6 miliona gotovine za uplatu da se podmire troškovi na kartici

"Viza biznis" platna kartica preciznija je od DNK analize! Njeno "peglanje" kroz platni promet ostavlja takve neizbrisive tragove da se na osnovu njih može napraviti neverovatno pouzdan psihološki profil osobe koja je koristi. Gde voli da se oblači, gde da jede, koja joj je omiljena radnja za kupovinu asesoara, šta su njeni modni fetiši, do toga u kom je hotelu na putovanju odsela - i sve u paru izračunato u stranoj i domaćoj valuti.

Ekspres je došao u posed izvoda sa platne kartice koju je u periodu od 14. maja 2014. godine do 4. septembra 2015. godine koristila ministarka Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Njen slučaj još je specifičniji iz razloga što je koristila karticu Vlade Srbije, čija je upotreba eksplicitno regulisana pravilnikom, odnosno uredbom o korišćenju. Na izvodu je zabeleženo šta je sve u pomenutom periodu ministarka Mihajlović plaćala biznis karticom Vlade Srbije, od parfema, garderobe, naočara, smeštaja u luksuznim hotelima, a imajući u vidu definisana pravila da se njome mogu plaćati troškovi odlaska na posao i troškovi službenog putovanja, jasno je da je ministarka Mihajlović svoju karticu zloupotrebila.

U periodu od maja 2014. do septembra 2015. godine Zorana Mihajlović je preko Vladine kartice potrošila 1.515.451 dinar. Doduše, taj iznos namirila je tako što je u više navrata uplaćivala keš novac na račun, ali time sebe nije oprala od odgovornosti jer je, činjenica, karticu prethodno zloupotrebila. Štaviše, time se zapetljala ko pile u kučine jer je uplatila keš novac, a u Agenciji za borbu protiv korupcije (u izveštajima od 2012. do 2016) prijavila je da se odrekla svih primanja u Vladi i u upravnim odborima i da nema ušteđevinu, da je automobil otplatila na lizing i da ima četvorosoban stan.

Nameće se pitanje odakle onda 1,6 miliona gotovine za uplatu da se podmire troškovi na kartici. Da priča dobije na dramatici, treba napomenuti da je Zorana Mihajlović uplatila čak 154.000 dinara više od onoga što je "spržila" na kartici, i da se kasnije pismenim putem obratila generalnom sekretarijatu Vlade da se odriče iznosa od 154.000 dinara koji je pretplatila?!

Zorana Mihajlovic (15)Ministarka u parfimeriji "Blu rouz doo Beograd" plaća, pretpostavljamo parfeme ili šminku, u iznosu od 23.400 dinara, a četiri dana kasnije u restoranu "Madera" još 7.530 dinara. Devetog avgusta ponovo kupuje u parifimetiji "Blu rouz" za 28.400, a narednog dana u hotelu "Radmilovac" plaća 14.590

Sad ide zanimljiviji deo priče...

Izvodi iz kojih se vidi da je Zorani Mihajlović omiljeni beogradski restoran "Franš", u kojem je prosečan račun, naravno karticom, plaćala od tri hiljade do devet hiljada dinara, dok je 29. juna 2014. u restoranu "Beladuti" platila račun od 14.000 dinara. Taj restoran, brvnara, nalazi se iza Miloševog konaka, a zanimljivo je da je vlasnik blizak prijatelj, možda čak i kum, biznismena Pere Matića. Onda opet "Franš", račun od 7.500 hiljada dinara. Devetog jula iste godine ministarka u parfimeriji "Blu rouz doo Beograd" plaća, pretpostavljamo parfeme ili šminku, u iznosu od 23.400 dinara, a četiri dana kasnije u restoranu "Madera" još 7.530 dinara. Devetog avgusta ponovo kupuje u parifimetiji "Blu rouz" za 28.400 dinara, a narednog dana u hotelu "Radmilovac" plaća račun od 14.590 dinara. Opet "Franš"...

Zatim 13. septembra iste godine u Italiji u parfimeriji "Formentini" kupuje robu u iznosu od 650 evra, a pravi i račun od 182 evra u auto-grilu "SPA 0136". Onda idu u "Gušti mora", "La pjaca picerija", restoran "Zaplet", pa 5. januara 2015. šoping u "Fešnela 08 doo" za 31.326 dinara, pet dana kasnije i poseta knjižari "Vulkan", u kojoj je račun iznosio 19.263 dinara. Račun u "Astir doo", verovatno je reč o kupovini garderobe, iznosio je 83.992 dinara, a posle devet dana provučena je kartica u "Fajn zajsoptik doo" u iznosu od 41.600 dinara. Početkom februara na italijanskom aerodromu "Fjuminćino" u VIP salonu platila je račun od 282 evra, posle čega je u "Ferari" radnji pazarila robu za 81 evro. Na povratku kući opet u "Franš", račun u iznosu od 19.500 dinara.

U radnji "Eurooptik" dana 26. februara 2015. godine plaćen je račun od 19.980 dinara, a pravi zaplet je Zoranino putovanje u Ameriku. Devetog marta, kakav datum, ministarka čak tri puta u toku dana provlači karticu u robnoj kući "Blumingdejls" - iznosi su 119,76 evra, zatim 321,18 evra i na kraju 1.567,47 evra - ukupno 2.008,41 evro. Istoga dana, u "Ilori storsu" kupuje robu u vrednosti od 664 evra, a potom ponovo šopinguje garderobu u radnji "Antropolodži" za 2.085 evra. Tog 9. marta odlazi na ručak ili večeru jer restoran radi od 14 do 23 sata (Vladin pravilnik dopušta plaćanje noćenja sa doručkom u hotelu koji nema pet zvezdica), u poznati njujorški restoran "Nobu", u kome je jedan od suvlasnika oskarovac Robert de Niro.

Restoran je dobio ime po japanskom kuvaru Nobujukiju Macuhisi. Nobu, kako ga zovu, glumio je u tri filma, u Skorsezeovom "Kazinu", gde je tumačio lik bogatog japanskog biznismena kockara, u "Memoarima jedne gejše" i u "Ostinu Pauersu". Nobu kombinuje japansku i peruansku kuhinju, a specijaliteti su mu miso supa i sašimi od žutorepe tune, što je, nadamo se, imala prilike da proba i ministarka Mihajlović. Doduše, kako je svojevremeno naveo čuveni američki kuvar Entoni Burdejn, treba plaćati ljude koji jedu u suši baru umesto da oni plaćaju za to, jer kakvo je zadovoljstvo jesti sirovu ribu osim čistog pomodarstva. Račun kod De Nira plaćen je 663,60 evra. Tri dana kasnije, račun u "Vestin Njujork grand central" hotelu iznosio je 372.99 evra, a istog dana sa kartice je "Lufthanzi" plaćeno 200 evra, i to može biti iz tri razloga - doplata za prtljag, doplata za klasu ili za promenu leta.

Potom je ministarka Mihajlović 20. marta u radnji "Sorele Ramonda" dva puta provukla karticu na iznose od 335 i 369 evra, a narednog dana zaputila se kolima ka Italiji. U Hrvatsku je ušla na graničnom prelazu Bajakovo jer je putarinu platila na naplatnoj rampi Lipovac, a potom je platila ručak u auto-grilu "SPA 0058" kod Milana, koji je koštao 272.88 evra. Istog dana vraća se u Srbiju, s tim što je na večerala u Samoboru.

Za kraj, boravak u Italiji - u pitanju je bio produženi vikend, 9. aprila 2015. godine. Ministarka Mihajlović odseda u "Kastelo di Velona", luksuznom rizortu sa pet zvezdica, koji se nalazi u planinama italijanskog mesta Montalćino. U pitanju je zamak, odnosno srednjovekovna tvrđava iz 11. veka, od koje je 1997. godine napravljen ovaj luksuzni hotel sa spa centrom, saunom, bazenima i terasom sa koje puca pogled na pitoreskne brežuljke Toskane. U sklopu hotela nalazi se i vinarija koja pravi vino "Brunelo di Montalćino". Ovaj užitak plaćen je 1.100 evra!

Dakle, na osnovu izvoda sa platne kartice ministarke Zorane Mihajlović, može se zaključiti da je ona osoba koja vodi računa o sebi, koja ima ukusa, prati svetske modne trendove, ne žali da plati dobru garderobu, preferira kvalitetnu šminku i parfeme, baš kao i naočare, ali voli i kvalitetno da se hrani i da odseda na mestima koja odišu luksuzom i stilom. Sporno je samo što je sve ove užitke plaćala na način suprotan pravilima.

VLADA NE PLAĆA HOTEL SA PET ZVEZDICA

U Uredbi o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika u članu 2 navedeni su troškovi koji se nadoknađuju:

1. troškovi prevoza za dolazak na rad i za odlazak sa rada
2. troškovi službenog putovanja u zemlji i inostranstvu
3. troškovi rada i boravka na terenu
4. troškovi privremenog ili trajnog premeštaja u drugo mesto rada

Članom 16 ove uredbe regulisan je pojam i trajanje službenog putovanja, u kome je navedeno:
Ovlašćeno lice izdaje državnog službeniku ili namešteniku nalog za službeno putovanje u inostranstvo pre nego što on pođe na službeno putovanje. Nalog za službeno putovanje u inostranstvo sadrži lične podatke državnog službenika, naziv države i mesto u koje putuje, cilj putovanje, datum polaska na putovanje i datum povratka, kategoriju hotela u kojima je obezbeđen smeštaj.

U članu 18, koji se odnosi na troškove službenog putovanja u inostranstvo stoji da se državnom službeniku nadoknađuju troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse telefona, telegrama i telefaksa, troškovi iznajmljivanja prostorija i troškovi stenografskih i daktilografskih usluga.
Zatim se u članu 19 navodi da se državnom službeniku na putovanju u inostranstvo nadoknađuju troškovi smeštaja u visini plaćenog hotelskog računa za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorija (pet zvezdica).

PRAVILA, PRAVILA

U ugovoru o izdavanju i korišćenju "viza biznis" platnih kartica, koji sklapa Vlada Republike Srbije, odnosno njen ministar finansija, s jedne strane, i Komercijalna banka, s druge strane, u članu 4 izričito stoji:

Nosilac kartice može "viza biznis" karticu koristiti kao instrument plaćanja troškova službenih putovanja u zemlji i inostranstvu.

MIHAJLOVIĆ: U AMERIKU SLUŽBENO, U ITALIJU PRIVATNO

U imovinskoj karti prijavili ste da ne primate nikakvu nadoknadu za rad u Vladi i po osnovu članstva u Upravnim odborima. Koliko iznose Vaša primanja kao profesora na Univerzitetu "Džon Nezbit"?

- U Vladi Srbije ne primam ni jedan jedini dinar. To je moja odluka. Zaposlena sam kao profesor na Univerzitetu "Džon Nezbit" i tamo primam zaradu od 199.000 dinara. Svi moji prihodi uredno su prijavljeni nadležnoj agenciji.

Da li ste upoznati sa pravilnikom o službenim putovanjima i načinu upotrebe platne "viza biznis" kartice?

- Pošteno, nisam pročitala pravilnik o kome govorite, kao ni, verujem, svi drugi članovi Vlade Srbije.

Da li su putovanja u Italiju i SAD 2015. godine bila službenog karaktera?

- Putovanje u SAD 2015. godine bilo je službeno, uz sve odluke Vlade Srbije. Putovanje u Italiju bilo je privatnog karaktera.

Podaci o trošenju samo moje službene kartice su nekim čudnim putevima iz sekretarijata Vlade Srbije dospeli do medija. Naravno, sa jasnim ciljem da na jedan ružan način pokušaju da me diskredituju

Da li za ta putovanja postoje odobrenja Vlade u skladu sa pravilnikom, odnosno uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika?

- Pošto tačno znam na šta ciljate, moram da vam kažem kakva je praksa u Vladi Srbije kada je korišćenje službene kartice u pitanju. Mislim da svako od ministara ima službenu karticu, koju uglavnom koristi dok je u inostranstvu kako ne bi morao da nosi gotovinu. Naravno, dobar običaj je da se po povratku u Srbiju uplati novac koji je potrošen u inostranstvu, i to sam svaki put uradila. Tako sam svojim novcem plaćala čak i one troškove na koje sam imala pravo, a tako je bilo i posle mog puta i u SAD i u Italiju. Ali onda su podaci o trošenju samo moje službene kartice nekim čudnim putevima iz sekretarijata Vlade Srbije dospeli do medija. Naravno, sa jasnim ciljem da na jedan ružan i populistički način pokušaju da me diskredituju. Zato sam odlučila da vratim službenu karticu, naravno pošto sam uplatila sve što sam potrošila preko nje. Čak sam ostavila i oko 180.000 dinara na kartici kako mi neko ne bi spočitao da sam trošila nešto na šta nemam pravo. I danas sam verovatno jedini član Vlade Srbije koji nema i ne koristi službenu karticu. Moram da priznam da me i ova priča koju sada pravi Ekspres neodoljivo podseća na ono što sam doživela ranije. Jer kako da objasnim to što sam pitanja Ekspresa dobila u sredu oko 20.30 sa rokom da na njih odgovorim za samo nekoliko sati, dok u isto vreme čitavog dana u Skupštini Srbije pred poslanicima branim osam zakona koje je predložila Vlada Srbije. Ali kao što sam nekoliko puta rekla, takva je verovatno uređivačka politika vašeg nedeljnika, u koju ne želim da se mešam, jer izuzetno cenim i poštujem slobodu medija i novinara. Svi nadležni organi u Republici Srbiji, kao i oni koji to treba da znaju u Vladi Srbije, veoma dobro znaju poreklo mog novca. Podsetila bih da je i premijer Aleksandar Vučić, odgovarajući nedavno na iste optužbe koje su na moj račun izneli poslanici SRS-a, u parlamentu rekao da "Zorana Mihajlović ne duguje ni jedan jedini dinar Vladi Srbije".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve