Politika
16.05.2016. 09:30
ekspres

SPREMA SE BALKANSKO PROLEĆE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Drama u Makedoniji, sve jače tenzije na liniji Sarajevo - Banjaluka i novo podizanje ustaštva u Hrvatskoj ozbiljno prete stabilnosti regiona. Analitičari smatraju da je izazivanje kriza u zemljama bivše SFRJ rezultat strategije najmoćnijih zapadnih zemalja i njihovih tajnih službi 

Žestoki politički nemiri u Makedoniji, kao i najavljene demonstracije u Banjaluci, samo su poslednji u nizu "potresa" koji sve češće ugrožavaju ionako krhku stabilnost u zemljama bivše SFRJ, a rezultat su strategije najmoćnijih zapadnih zemalja i njihovih tajnih službi da veštački izazvanim krizama kontrolišu prilike na Balkanu. Ovo tvrdi veliki broj naših sagovornika dobro upućenih u pitanja bezbednosti i međunarodnih odnosa. Prema tim procenama, postoji mogućnost i da se u vrlo skorom periodu krene sa izazivanjem šire regionalne krize, koja bi bila neka vrsta "balkanskog proleća", po uzoru na ono što se već dešavalo i još uvek traje u nekoliko arapskih zemalja, Tunisu, Libiji, Egiptu, Siriji, kao i u Ukrajini.
Kada je reč o broju stranih agentura koje operišu na teritoriji bivše Jugoslavije, procenjuje se da ih je prisutno oko 50. Najaktivnije i najuticajnije su britanska MI6 i američka CIA, tako da mnoge manje rade za njih. Interes im je da ostvare što veći pritisak na vlade Srbije, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije kako bi te zemlje bile što slabije i nesposobne u sprovođenju nezavisne državne politike. Preklapanje i sukob uticaja, želja i interesa Velike Britanije, koja je ovde angažovana u kontinuitetu više od dva veka, Rusije, SAD, Nemačke, Francuske i Turske, izaziva ozbiljnu kolateralnu štetu političkoj stabilnosti i razvoju privreda svih balkanskih država nastalih raspadom SFRJ.
Bosna i Hercegovina je u posebno teškoj situaciji jer je duboko podeljena iznutra i pod posebnim uticajem sve moćnije Turske, koja je smatra svojom kolonijom na Balkanu, nešto slično kao što vidi i Srbiju i Makedoniju.

REPUBLIKA SRPSKA

- Provokacija turskog premijera Davutoglua na otvaranju obnovljene džamije Ferhadije pre nekoliko dana u Banjaluci, pre toga - osporavanje datuma proslave Dana RS, a ne tako davno i brutalno kamenovanje premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici pokazuje da nema nijednog važnijeg događaja u BiH koji nije bio iskorišćen kao povod razilaženja i konfrontacije naroda, entiteta i kantona - kaže dr Nenad Kecmanović, bosanskohercegovački politikolog i analitičar, i dodaje: - Da i ne govorim o incidentima koji ostaju manje primećeni, kao recimo onaj na Forumu bošnjačkih intelektualaca. "Mi ne možemo pravno ukinuti Republiku Srpsku, ali je možemo fizički likvidirati. Mi tu silu imamo, a Srbi je nemaju i zato se od nas ne mogu odbraniti. Mogu zvati koga hoće u pomoć, ali malo ko će im pomoći. Nama hoće, uvek pristignu Asirci, Al Kaida i ostali." To nije izgovorio neko od vehabija iz komuna u Bočinji i Maoči, nego bošnjački akademik i profesor univerziteta Ibrahim Bušatlija. A evo, premijer Turske u ostavci najavio mu je sad podršku 80 miliona istovernika. U isto vreme, Valentin Incko podnosi izveštaj SB UN o tome da su svi problemi BiH vezani isključivo za RS i njenog predsednika. BiH zaista postaje "nemoguća država", kako sam još prije desetak godina metaforično naslovio svoju knjigu. Uzrok je kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno prisilna integracija BiH po nalogu "međunarodne zajednice", kako se danas lažno predstavljaju SAD i vazalna EU. Po sistemu zavadi i vladaj obmanuli su sva tri naroda u BiH: Srbe Dejtonskim sporazumom, Hrvate konfederacijom sa Hrvatskom, Bošnjake perspektivom unitarne BiH.
Kecmanović ističe da je mirna i stabilna Republika Srpska, koja je pod snažnim i jedinstvenim vođstvom prekinula otimanje nadležnosti i nametanje zakona, postala glavna meta.
- Sada imate najavu dva paralelna okupljanja naroda u Banjaluci. Jedan protiv korupcije, drugi protiv izdaje. Narod je valjda jedinstveno i protiv izdaje i protiv korupcije. Izdaja je najteži oblik korupcije jer niko ne izdaje svoju zemlju bez odgovarajuše dobiti, političke, finansijske, profesionalne, kao što i obratno - korupcija podriva ekonomski integritet zemlje. Cinično je kad "međunarodna zajednica" poziva na borbu protiv korupcije u Srpskoj, a uložili su više u kupovinu ljudi nego u kupovinu roba. Ne radi se o teoriji zavere. Nismo li naknadno saznali da "oktobarsku revoluciju" u Beogradu nije vodio DOS, nego američki diplomata iz hotela u Budimpešti. Pozitivno testiran u Srbiji, taj recept nenasilnih revolucija je, sa više ili manje efekta, primenjivan širom sveta, ali nigde tako uspešno kao kod Srba. Uostalom, ovde već godinama nesmetano radi KANVAS - licencirana škola za takve operacije, a polaznici uče da plivaju i preko velikih mora, a kamoli preko reke. Najzad, posle promašaja u Ukrajini i Siriji "međunarodna zajednica" je željna "lakih poena" koji vraćaju samopouzdanje - ukazuje Kecmanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Najaktivnije i najuticajnije su britanska i američka tajna služba. Interes im je da ostvare što veći pritisak na vlade Srbije, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije kako bi te zemlje bile što slabije i nesposobne u sprovođenju nezavisne državne politike

 MAKEDONIJA

Dogovorom iz Pržina u Makedoniji je demokratija suspendovana na neodređeno vreme. Sve je počelo "medijskim bombama", kako je Zaev nazvao seriju snimljenih razgovora predstavnika vlasti, koje su "zabavljale" makedonsku javnost a da se nikada nije saznalo ko je i kako snimio te razgovore. Ulični protesti i zloupotreba "mini rata" u Kumanovu su zapravo samo nastavak pritiska na Nikolu Gruevskog i koaliciju VMRO-DPMNE i DUI sa krajnjim ciljem da predaju vlast u ruke onih koji baš i nemaju podršku građana. Bar tako govore sva relevantna istraživanja. U tome, a ne u opštoj amnestiji koju je proglasio predsednik Đorđe Ivanov, kriju se razlozi za ponovno otkazivanje izbora zakazanih za 5. jun. Makedonski politički analitičar Sotir Kostov smatra da su države na Balkanu već dve decenije na udaru velikih sila i njihovih službi.
- Od Balkana su napravili "bure baruta". Čitavih 20 godina eksperimentišu Kumanovskim sporazumom, Ohridskim dogovorom i Dejtonskim sporazumom. Oni su potpisani da bi omogućili mir na Balkanu, a situacija je sve nestabilnija. Ohridski sporazum je potpisan između makedonske vlade i predstavnika Albanaca u Makedoniji još 2001. i trebalo je da uredi prava manjinskih etničkih zajednica. Od Makedonije, jedne suverene države, napravili su protektorat. Kada pogledate američku ambasadu u Skoplju, jasno vam je da je ona mnogo više od toga. To je tvrđava koja, kažu, ima osam spratova ispod zemlje, pa nije čudno što se nezvanično govori da su tu smeštene razne službe. U isto vreme, lideri država na Balkanu imaju agende i poslušno slušaju sve instrukcije koje im stižu sa Zapada. Haški tribunal je takođe uzrok sukoba među državama u regionu. Sud je presudama i oslobađanjem nekih Hrvata i muslimana ponovo aktivirao mržnju. Umesto da stvaraju mir, sve što se događa samo potpiruje nove sukobe. Ko god da vuče konce sa Zapada, ne povlači ih u pravcu koji garantuje mir i stabilnost. Ono što Sjedinjene Američke Države, London i Berlin državama na Balkanu prodaju kao demokratiju veze sa životom nema. Mišljenja sam da je ceo region ipak pod najvešom dominacijom SAD. U isto vreme mogu reši da je razlog za stalne turbulencije u regionu oseka lidera. Nama više mudrih državnika. Nema takvih kao što je bio Šarl de Gol. Svetu nedostaju lideri kao što je nekada bio Ronald Regan. Nostalgičan sam i smatram da bi svima bilo bolje kada bi usvojili onu Kenedijevu "Bitno je šta ćete vi da uradite za svoju zemlju, a ne ona za vas." Nema pravih lidera. Govore da je Donald Tramp cirkuzant, ali i takav je bolji od, recimo, Bila Klintona. Nemačka je, pak, preuzela kormilo u Evropi. Imao sam simpatije prema ovoj državi jer je smatram ekonomskim džinom na Balkanu. U međuvremenu se ispostavilo da su se u politiku koju vodi ova država umešane razne službe. Verujem u Kinu i smatram da će biti budući lider u svetu i na Balkanu.

HRVATSKA

Hrvatska je nakon izbora 2015. godine u foto-finišu uspela da formira vladu na čijem čelu je čovek koji jedino sa hrvatskom politikom stoji gore nego sa hrvatskim jezikom. Menadžer u farmaciji u Sabor je umesto ekspozea doneo power point prezentaciju a ministre je, kako kažu, upoznavao po saborskim hodnicima. Zato i nije iznenađenje ministar Hasanbegović kome je bliska ustaška ideologija, baš kao ni smotre crnokošuljaša po zagrebačkim trgovima. Ovakvu vladu zapravo je omogućila nezavisna lista Most, stranka osnovana u Metkoviću 2012. godine, za koju postoje dokazi da je zapravo produžena ruka Katoličke crkve na hrvatskoj političkoj sceni. Ono što iznenađuje u celoj ovoj gunguli jeste gotovo nikakva reakcija EU, čiji je Hrvatska punopravni član po pitanju promocije neofašističkih ideja o kojima se govori u medijima i o kojima je u nemačko-francuskoj koprodukciji snimljen i film. Sve u svemu, hrvatska vlada je sve samo nije stabilna, a to dokazuju i stalne trzavice na relaciji Pantovčak - Trg Svetog Marka. Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak smatra da svaka država prvo mora da uvede red i zakon, jer je najlakše za haose u državama na Balkanu kriviti neke strane faktore.
- Nikakve velike svetske sile nam nisu krive jer su države na Balkanu neorganizovane. Svi narodi na ovim prostorima su previše koncentrisani samo na sebe, misle da su posebni i da im neko drugi kroji sudbinu. Tako je lakše. Istina je, naravno, da mnoge velike države pokušavaju da se mešaju u unutrašnju politiku malih zemalja, ali nisu krive za krizne situacije sa kojima se suočavamo. Moramo da uvedemo red i zakon, da primenjujemo zakone koje usvojimo i da primenjujemo sankcije ako se oni ne poštuju. To je osnov. Hrvatska je vezana za NATO pakt, pa samim tip trpi neki uticaj SAD, Engleske, Nemačke i Francuske. Ali, recimo, ova naša sadašnja kriza u vladi nema veze sa tim zemljama. To je, prosto, bitka za malu vlast. Sramota je da Hrvatska trenutno ima situaciju da se vladajuća koalicija i predsednik vlade ovako prepiru. Nama za ovaj haos i blamiranje nisu krive druge države. Hrvatska je dosta dobila od trenutka kada je ušla u EU jer su nam uveli standarde. Od košenja travnjaka do zakona. Sami se ne bismo skoro setili da uredimo državu. To je prava istina.

CRNA GORA

Crnogorskom političkom barkom, bar tako se činilo, suvereno je upravljao političar sa najdužim stažom na prostorima bivše Jugoslavije - Milo Đukanović. On je relativno mirno uspeo da jedno tradicionalno društvo dovede u predsoblje EU i NATO pakta i pored izazova oličenih u poslednjim balkanskim ratovima, državnom razvodu sa Srbijom, tranzicionim sudarima sa stvarnošću... Ipak, usklađivanje spoljne politike i sankcije Rusiji su izgleda bile prevelik zalogaj čak i za njega. Opozicija ujedinjena oko ideje rušenja a bez jasnog ideološkog i političkog saglasja započela je ulične performanse koji teško da mogu promeniti kurs Crne Gore, ali zato mogu bitno uticati na brzinu procesa modernizacije društva bez koga su i slobode i ekonomski standard samo fraze u zapaljivim govorima onih koji predugo čekaju da viknu "kralj je mrtav - živeo kralj".
Politički analitičar Branko Radun naglašava da je očigledno da strane službe imaju ogroman uticaj na države na Balkanu. I nastavlja - interesantan primer je Crna Gora, u kojoj Milo Đukanović godinama opstaje na vlasti uz neku podršku naroda i veliku podršku zapadnih sila. Međutim, i opozicija u Crnoj Gori je, kada su nedavno bili protesti, imala ozbiljnu podršku zapadnih medija i to nije slučajno. Podrškom strankama i opcijama koje kritikuju vlast zapravo disciplinuju one koji upravljaju vladom i državom. Tako se ponekad i namerno izazivaju nemiri jer jača jedna, pa onda druga strana. To je sistem. Najdalje od svih zemalja u kontroling politici su odmakle Sjedinjene Američke Države koje uvek razmišljaju nekoliko koraka unapred. U konkretnom slučaju, ko će naslediti Đukanovića? S kim će imati posla i da li će moći da uspostave kontrolu? Jednostavno, Zapad podržava one koji im odgovaraju i koji su spremni da sarađuju. Male države teško da mogu same da kreiraju svoju politiku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Od Balkana su napravili "bure baruta". Čitavih 20 godina eksperimentišu Kumanovskim sporazumom, Ohridskim dogovorom i Dejtonskim sporazumom, kaže makedonski analitičar Sotir Kostov.

SRBIJA

Srbija kao najveća zemlja regiona u poslednjih nekoliko godina se pozicionirala kao faktor stabilnosti. Jaka i stabilna skupštinska većina napravljena oko Srpske napredne stranke uspela je Briselskim sporazumom da evropsku perspektivu Srbije učini predvidljivom. Ugled zemlje u svetu je nesumnjivo porastao, ali haške igrarije uz neumesno uplitanje pojedinih centara moći u dijalog Priština - Beograd jasni su signali loših namera.
Dragoljub Anđelković, politički analitičar, naglašava da zapadne sile imaju ogroman uticaj na Srbiju i države u okruženju i na sve načine pokušavaju da utiču na rad vlada tih država.

- Evroatlantska elita na Balkanu pokušava da učvrsti njihov sistem vrednosti. Da li to državama odgovara ili ne posebno je pitanje. Srbija je takođe povremeno na udaru jer im smeta podrška koju je Aleksandar Vučić dobio na izborima. Ne vole da neko ima toliku podršku jer je onda manji prostor koji im ostaje da "guraju" svoj interes. Trenutno evroatlantska elita najveći uticaj ostvaruje finansiranjem raznih projekata u nevladinom sektoru. Sve se kriju ispod maske bavljenja demokratijom i ljudskim pravima. Vučić trenutno nije previše izložen jer ima veliku podršku građana, ali se ipak našao na meti posle izbora. Zapad je pokušao da fabrikuje i publikuje afere, ali one nisu dugo trajale i nisu uzdrmale državu. Države koje su vezane za NATO plaši da na vlasti u bilo kojoj zemlji imaju lidera koji ima podršku od, recimo, čak 48 odsto građana. Mehanizam kontrole je tada neznatan jer je vlast te države na sigurnim nogama i sama može da kontroliše u kom pravcu želi da ide. U istoriji je uvek tako bilo, veliki su želeli da kontrolišu male. Ništa novo. U prirodi imperije je da želi da dominira. Anglosaksonski svet ima svoje saradnike u svim zemljama. Evroatlantska elita danas države kontroliše preko nevladinog sektora i medija, a manje preko tajnih službi. One predstavljaju logistiku, a sve ostalo rade preko NVO jer to mogu potpuno legalno.
Ovim konstatacijama Branko Radun dodaje:

- Ceo region je pod dominacijom Sjedinjenih Američkih Država već više od dve decenije. Srbija je, osim pod uticajem SAD, pod prismotrom Nemačke, Rusije i Turske. U principu se ništa novo ne dešava jer su balkanske države tako pozicionirane da su svetske sile, preciznije njihove tajne službe i ambasadori, vršili ogroman pritisak na nas u 19, 20, pa i sada u 21. veku. O stranim uticajima se uglavnom ne priča, posebno o tome ne vole da govore čelnici država. Strancima ne odgovara stabilnost na Balkanu i trude se da iskoriste krizne situacije kako bi napravili što veše razdore u državama i to je sasvim jasno. Sve ovo možda i ne predstavlja direktnu pretnju, ali je neophodno imati svest da je za sve najbolje kada sami odlučuju o svojim sudbinama. Tako je na ličnom i porodičnom nivou, pa onda i na nivou država i naroda. Pojedinci i društva koja nisu u stanju da samostalno donose odluke zapravo nisu slobodni pojedinci i slobodna društva. I sasvim je nevažno ko im je uzurpirao slobodu i šta je to što bi zauzvrat trebalo da dobiju. Oni koji su spremni da uđu u paktove koji treba da zamagle stvarnost i oduzmu slobodu ma sa kakvim motivima da to rade zapravo samo prodaju budušnost da bi namirili prošlost. A to je put u ropstvo kako materijalno, tako i duhovno. Nekako nas istorija uči da se balkanski narodi ili barem većina balkanskih naroda teško odriče slobode. Proleće je na Balkanu uvek koloritno.

RUMUNIJA
Bivša fabrika čarapa u Bukureštu koja je preuređena u diskoteku 31.10.2015. godine se zapalila i u požaru je poginula 61 osoba. Bio je to povod za demonstracije koje su rezultirale padom vlade Viktora Ponte. Interesantno je da je vlada gospodina Ponte uspela da vrati sve obaveze prema međunarodnim finansijskim institucijama. U dobro obaveštenim krugovima i danas je prisutna priča da je nakon požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", aprila 2012. u kojoj je život izgubilo šest osoba postojao scenario koji je trebalo da kroz proteste obezbedi smenu vlade u Srbiji. Izvori kažu da tadašnja opozicija u Srbiji nije htela da bude deo takvog scenarija. Oba požara su izazvala pirotehnička sredstva.

RUSKA POSLA

"Rockfeller brother found" u analizi pod nazivom "Širom zatvorenih očiju" tvrdi da su ruske vlasti pomogle ili direktno finansirale rad 110 organizacija koje imaju za cilj da pojačaju rusko prisustvo u Srbiji, ali i u celom regionu. Na spisku su medijske kuće, obrazovne institucije, kulturna društva, naučne ustanove.... Ovi podaci dobijaju na značaju ako znamo da je poslednjih godina jedan od glavnih zadataka zapadnih agentura udaljavanje Srbije od ruskog uticaja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve