Politika
11.01.2018. 11:28
R.E.

SRPSKI GENERAL MEĐU NEPOŽELJNIM SRBIMA U SAD: Diković se pridružio Ceci, Miškoviću i Šešelju na američkoj listi "zabranjenih"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon što je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu u oktobru odbila da izda vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću, pojedini mediji su pisali da je razlog tome njegovo prisustvo na izvođenju rusko-beloruskih vojnih vežbi "Zapad 2017", tokom Dikovićeve zvanične posete ovim zemljama od 14. do 20. septembra prošle godine.

Iz Ministarstva odbrane tvrde da srpskom generalu viza nije izdata i pored blagovremenog podnošenja aplikacije, kao i da od američke strane očekuju zvanično obrazloženje o razlozima i trenutnom statusu aplikacije.

Zanimljivo je što su Amerikanci, navodno, sami pozvali Dikovića da održi vojna predavanja u SAD, a potom odbili da mu daju vizu, iako se on kao načelnik Generalštaba više puta sastajao sa zvaničnicima i oficirima NATO-a. Kako navodi izvor Srpskog Telegrafa iz diplomatskih krugova, moguće "opravdanje" Amerikancima za odbijanje vize srpskom generalu leži u tome što ga SAD, kao nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata na Kosovu i BiH, smatraju odgovornim za ratne zločine u njegovoj zoni odgovornosti.

Osim generala Dikovića, na tajnom spisku nepoželjnih Srba u SAD, prema pisanju Srpskog Telegrafa, nalaze se Miroslav Mišković, Svetlana Ražnatović, Vojislav Šešelj, Aca Lukas, Merima Njegomir, generali Vladimir Lazarević, Božidar Delić, kao i nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, koji je i dalje pod opservacijom u slucaju "Bitići". Tu su i članovi porodice Slobodana Miloševića, Milan Milutinović, Nikola Šainović, Veselin Šljivančanin, Milorad Dodik.

- Vlasniku "Delte" još uvek odbijaju da daju vizu, Ceci ne praštaju čitav spisak "grehova", od braka sa Željkom Ražnatovićem Arkanom koji je za njih bio ratni zločinac i kriminalac, preko hapšenja tokom 'Sablje' do poznanstva i druženja sa Miloradom Ulemekom - navodi izvor "Srpskog telegrafa" iz diplomatskih krugova.

Vojislav Šešelj je i dalje na spisku nepoželjnih zbog ratne retorike, iako je oslobođen u Hagu, a "njemu su Amerikanci čak blokirali i račune sa novcem koji je zaradio kao predavač u Americi ", navodi sagovornik lista, i dodaje da je Miroslav Mišković među "zabranjenima" još od ranije, mnogo pre nego što je postupak protiv njega pokrenut u Srbiji.

- Mišković se na crnoj listi našao zahvaljujući proglasu koji je američki predsednik Džordž Buš potpisao u januaru 2004. na osnovu člana 222 tamošnjeg imigracionog zakona, kojim se zabranjuje ulazak u SAD 'korumpiranim zvaničnicima, njihovim porodicama i svima onima koji ih podržavaju' - podseća sagovornik Srpskog telegrafa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve