Stefanović: Najava ukidanja granice između Kosova i Metohije i Albanije ugrožava region i Srbe

Stefanović: Najava ukidanja granice između Kosova i Metohije i Albanije ugrožava region i Srbe


Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da najava ukidanja granice izmedju Kosova i Metohije i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba u južnoj pokrajini.Stefanović je nakon sednice Biroa koja je održana u zgradi Predsedništva kazao da su ovakve najave u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i narušavaju ne samo stabilnost dela naše teritorije, već i čitavu regionalnu.

On je kazao da posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Stefanović je kazao da Srbija, na ozbiljan i odgovoran način, traži od Evrope i sveta da reaguju i spreče dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

“Šta bi sad mi trebali da radimo? Ako bi se ponašali na isti način, to bi značilo da bi trebali da isto uradimo sa Republikom Srpskom. Onda se postavlja pitanje kako bi svet reagovao? Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali? Dakle mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utiče ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši”, kazao je Stefanović, a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stefanović je kazao da je na današnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kojoj je posebno razmatrana aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, donet i zaključak da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobaveštajna delatnost svih službi bezbednosti na teritoriji Srbije.

“Jedna od tema sastanka bila je i zaštita od eventualnog terorističkog delovanja, ali i od svake vrste obaveštajnog delovanja koje može da naruši bezbednost naše zemlje i svih njenih građana. Želimo, takodje, da u periodu kada se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, naše službe bezbednosti aktivno deluju i da ne dozvole da bilo ko ugrozi bezbednost našeg stanovništva ili naše zemlje”, kazao je on.

Sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti prisustvovali su, izmedju ostalog, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar