STOLTENBERG: Makedoniji je mesto u NATO i da postane faktor stabilnosti u regionu

STOLTENBERG: Makedoniji je mesto u NATO i da postane faktor stabilnosti u regionu

Foto: You Tube screenshot


Makedonija je pokazala da ima kapacitet da sprovede reforme u duhu vrednosti NATO i postane faktor stabilnosti u regionu, ocenio je danas u Skoplju generalni sekretar Alijanse Jens Stotenberg.

On je na sastanku s makedonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom rekao da je Makedonija pokazala da ima kapacitet da se fokusira na demokratske procese, reforme u odbrani i da postane faktor stabilnosti u regionu.

“Uz dosledno sprovodjenje reformi mesto Makedonije je u NATO”, rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da medju gradjanima i na političkoj sceni postoji nedvosmislen konsenzus da Makedonije treba da bude punopravna članica NATO i i EU i informisala Stoltenberga o povećanju budžeta za odbranu i odluci o povećanju makedonskog kontingenta u misiji u Avganistanu.

Stoltenberg, koji je sinoć doputovao u dvodnevnu posetu Skoplju, prethodno se sastao s ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim i šefom države Djordjem Ivanovim.

Dimitrov je ocenio da je poseta generalnog sekretara NATO “od ključnog značaja za Makedoniju i da predstavlja snažno ohrabrenje naporima da 2018. bude istorijska godina za zemlju i za region”.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Dimitrov na sastanku sa Stoltenbergom izrazio veliku zahvalnost za kontinuiranu podršku evroatlantskim integracijama Makedonije i očekivanje da će Makedonija biti pozvana u Alijansu na samitu u julu.

Dimitrov je potvrdio odlučnost i političku volju Vlade Makedonije za pravovremenu i efikasnu realizaciju reformskih procesa i unapredjenje dobrosusedstva i regionalne saradnje.

“Članstvo u NATO za Makedoniju znači stabilnost za zemlju i region”, rekao je Dimitrov generalnom sekretaru Alijanse.

Stoltenberg je na sastanku s Dimitrovim potvrdio politiku otvorenih vrata u NATO i izneo pozitivan utisak o demokratskom razvoju Makedonije, izražavajuči podršku reformskim procesima, navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva.

Generalni sekretar NATO je ohrabrio Makedoniju da, kako se navodi, iskoristi pozitivni zamajac zemlje u evroatlaktskim integracijama.

Stoltenberg je posle sastanka s Dimitrovim razgovarao s predsednikom Ivanovim koji mu je rekao da Makedonija “kontinuirano pokazuje da je pouzdan strateški partner i saveznik NATO i da je neophodno da dobije odavno zasluženo članstvo u Alijansi”.

Time će se, kako je rekao Ivanov, trajno doprineti bezbednosti, stabilnosti i napretka u celom regionu, saopštio je Kabinet predsednika Makedonije.

Generalni sekretar NATO će se u Skoplju, prema planu, sastati i s premijerom Zoranom Zevom, predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem i liderima političkih partija, a predvidjeno je i da se obrati poslanicima u parlamentu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar