Politika
08.10.2018. 13:02
R.E./Beta

Stoltenberg: Poseta Filoškom fakultetu odavno je planirana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je njegova poseta Filoškom fakultetu Univerziteta u Beogradu odavno planirana, a povodom ocena koje su se pojavile u javnosti da je njegova poseta "politizacija i politička indoktrinacija".

"Ta poseta je davno planirana i veliko mi je zadovoljstvo što sam bio tamo, jer to pokazuje koliko snažu vezu ima Srbija sa skandinavskim zemljama", rekao je Stoltenberg novinarima u Mladenovcu.

On je kazao da je posetom fakultetu, hteo da vidi kako izgleda praktično saradnja Srbije sa dve zemlje članice NATO-a - Danskom i Norveškom.

Stoltenberg je podsetio da je deo detinjstva proveo u Beogradu i da ima puno srpskih prijatelja.

Generalni sekretar NATO je prvi sastanak tokom posete Srbiji imao na Filološkom fakultetu u Beogradu u subotu, 6. oktobra sa studentima skandinavskih jezika.

Studenti su najviše pitanja za gosta imali o njegovoj funkciji i dogadjajima iz 1999. godine, kada je NATO bombardovao Srbiju zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Književnik i književni prevodilac Dragan Mraović uputio je protest dekanki Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljani Marković zbog gostovanja Stoltenberga koje je ocenio kao "politizaciju i političku indoktrinaciju" na fakultetu.

Povodom negodovanja dela javnosti, reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio Stoltenbergu da i "sledeći put kad dodje treba da poseti fakultet".

"Mogli biste da dodjete i na Pravni fakultet, u amfiteater pet, meni je tu bilo najteže kada sam polagao ispite", dodao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve