Politika
05.12.2018. 17:29
R.E./Beta

STOLTENBERG UPOZORAVA: Pretvaranje Bezbednosnih snaga Kosova u armiju može imati ozbiljne posledice po Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas ;da pokušaj vlasti u Prištini da Bezbednosne snage Kosova, protivno savetima NATO saveznika, pretvore u armiju "može imati ozbiljne posledice po evro-atlantske integracije Kosova".

Stoltenberg je rekao i da bi u takvom slučaju, Savet NATO morao da preispita ravan prisustva Kfora na Kosovu.

Generalni sekretar Atlantskog saveza je upozorio takodje da carine Prištine od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH "izazivaju nove podele" i da "takvi koraci dovode dijalog Beograd-Priština, uz posredovanje EU, u još težu situaciju".On je pozvao Prištinu i Beograd da se uzdrže od provokativnih mera i poruka.

Za pokušaj da se BSK pretvori u armiju je "sad loš trenutak" i promena mandata BSK može da se učini samo saglasno Ustavu, uz konsultacije s članicama NATO i drugim saveznicima i uz učešće svih činilaca na Kosovu, rekao je Stoltenberg na završetku zasedanja šefova diplomatija NATO u Briselu.

Čelnik NATO je podvukao da prištinske vlasti sad to nastoje da učine,"suprotno savetima mnogih NATO saveznika i bez uključivanja svih činilaca" i ponovo predočio da, ukoliko bi došlo do promene mandata BSK, "NATO bi morao da preispita ravan angažovanja na Kosovu".

On je to rekao pošto su šefovi diplomatija Atlantskog saveza zajedno s visokom predstavnicom Federikom Mogerini razmotrili "saradnju sa Zapadnim Balkanom", područjem "od ključne važnosti za evropsku bezbednost", kako je to izjavila Mogerini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve