Politika
25.09.2018. 12:31
R.E./Beta

SUSRET U NJUJORKU: Kolinda podsetila Tačija na Badinterovu komisiju da nema menjanja granica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju posle susreta u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, "podsetila na principe Badinterove komisije o nepromenljivosti granica".

"Bilo je interesantno da razgovaram sa predsednikom Kosova (Hašimom) Tačijem o odnosima između Beograda i Prištine i o temi koja se čuje poslednje vreme o mogućnosti razmene teritorija.

Mi smo po tom pitanju veoma pažljivi i prenela sam mu naše argumente i stavove kao i činjenicu principa Badinterove komisije da granice bivše Jugoslavije treba da budu uklesane u kamenu", kazala je hrvatska predsednica, prenosi prištinski portal koha.net.

Predsednica Hrvatske je na temu dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine razgovarala i sa generalnim sekretaron UN Antoniom Guterešem tokom diskusijeo stanju u regionu Zapadnog Balkana.

Arbitražnu komisiju Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija pod nazivom Badenterova komisija, sastavio je Savet ministara Evropske ekonomske zajednice 1991. godine, kako bi Mirovna konferencija o Jugoslaviji dobila adekvatne pravne savete.

Jedan od zaključaka te komisije o granicama je da se "granice izmedju Hrvatske i Srbije, Bosne i Hercegovine i Srbije, i eventualnih drugih susednih nezavisnih država ne mogu se menjati, osim uz slobodno postignut dogovor" i da "osim ako nije drugačije dogovoreno, bivše granice postaju granice zaštićene medjunarodnim pravom".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve