Politika
05.03.2018. 12:22
R.E./Beta

ŠVAJCARSKA PODRŠKA SRBIJI OD 95 MILIONA EVRA: Akcenat na ekonomskom razvoju i zapošljavanju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Švajcarska je za podršku Srbiji od 2018. do 2021. godine opredelila 95 miliona evra, što je deset odsto više nego prethodne tri godine, saopštila je danas Švajcarska kancelarija za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Srbiji.

Od te sume, kako se navodi, 36 miliona evra biće usmereno u zakonodavstvo na republičkom i lokalnom nivou u cilju jačanja pozicije predstavničkih tela, kao i njihove nadzorne uloge.

"Pažnja će biti usmerena na kapacitete lokalnih samouprava u upravljanju javnim finansijama kako bi se poboljšao ukupan kvalitet usluga prema građanima i poslovnom sektoru, a posebno prema marginalizovanim društvenim grupama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će podrška civilnom društvu imati jaču ulogu sa ciljem osnaživanja veza između organizacija civilnog društva i građana kako bi se povećalo njihovo učešće i osigurao glas u procesu donošenja odluka.

U oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja podrška u iznosu od 45 miliona evra namenjena je poboljšanju makroekonomskog okvira, poslovnog okruženja i inkluzivnih politika za prevazilaženje nejednakosti.

Naredne četiri godine pažnja će biti usmerena na lokalni ekonomski razvoj, promociju trgovine, zapošljavanje mladih, dualno obrazovanje i razvoj privatnog sektora u cilju održivog razvoja i kvalitetnog zapošljavanja, posebno u ruralnim sredinama.

U oblasti samoodržive energije i otpornih gradova podrška u iznosu od 14 miliona evra namenjena je jačanju eksploatacije obnovljivih izvora energije, primeni mera energetske efikasnosti i jačanju kapaciteta na lokalnom nivou za upravljanje i planiranje njihovih infrastrukturnih aktivnosti.

Dodatno, podrška u ovoj oblasti biće proširena na aktivnosti koje će doprineti razvoju samoodrživih gradova, u cilju dostizanja nacionalnih ciljeva energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

I tokom narednog četvorogodišnjeg perioda Švajcarska će nastaviti da se bavi pitanjima nejednakosti polova, sa posebnim fokusom na promociju ženskog preduzetništva i ženskih parlamentarnih mreža koje lobiraju za ravnopravnost polova na lokalnom nivou.

Od 2009. godine između Švajcarskog sekretarijata za migracije (SEM) i Vlade Srbije aktivno deluje Partnerstvo za migracije (Migration Partnership) i od 2016. do 2019. Švajcarska je pružila podršku u jacanju kapaciteta za upravljanje migracijama, poboljšanju kapaciteta za prijem, registraciju tražilaca azila i odobravanje inovativnog stambenog modela za migrante na teritoriji Srbije u iznosu od dva miliona evra.

Finansijska podrška koju Švajcarska pruža Srbiji od 1991. godine do danas iznosi 350 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve