Politika
29.03.2018. 14:09
Nataša Anđelković

SVILEN GAJTAN ZA RAMUŠA HARADINAJA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija je postala kolateralna šteta u sukobu dva najmoćnija prištinska političara, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Tači je rešen da ostane jedini politički faktor s kojim bi Zapad pregovarao, da bi tako izbegao podizanje optužnice. Isto važi i za Haradinaja

Zmija se obmotala Rambu oko vrata. I steže ga sve jače. Tako bi u najkraćem mogao da se objasni poslednji političko-policijski manevar sa hapšenjem šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj „čin bezumlja" vidi drugačije, kao brutalnu provokaciju i otmicu vladinog službenika. Kako je rekao, „teroristi su hteli da pokažu moć". I zaista, to nije bila samo medijska predstava i prezentacija moći države, koja to još nije, kao kad je specijalna policijska jedinica ROSU dovedena na sever da se obračuna sa šarenim vozom „Kosovo je Srbija". Ne. Ovaj put to ima ozbiljne političke posledice. Osim zaoštrene retorike, prebijenih ljudi i podignutih tenzija, Srpska lista odlučila je da napusti vladu Ramuša Haradinaja. Podrška njihovih deset poslanika bila je presudna kada je u septembru formirao kabinet. Zašto bi Haradinaj svoj premijerski položaj ugrozio zarad vrlo malo političkih poena, koje junačenjem može da prikupi? Nije lud da to uradi. Jedini koji može na bilo koji način da profitira zahvaljujući siledžijskom ponašanju specijalaca u Mitrovici je predsednik Kosova Hašim Tači. Da je on mozak operacije Đurićevog privođenja u prenosu uživo i da je to uradio mimo Haradinaja, za „Ekspres" su potvrdila i dva nezavisna izvora iz Prištine.

Zašto bi Tači destabilizovao državu i opstruisao Haradinaja na taj način? Da bi se to shvatilo, potrebno je da se vratimo u ne tako davnu prošlost. Tači svoj nadimak Zmija nije slučajno stekao. Od otrova ove životinje najlakše stradaju oni u njenoj blizini. Da ne kažemo koalicioni partneri. Ovaj put je to možda Haradinaj, za prijatelje Rambo. Dok Ramuš važi za albanskog Arkana, neku vrstu ratnika i razbojnika kome je rat doneo i materijalno bogatstvo i moć u podzemlju, ali koji drži reč i zna značaj bese, Hašim slovi za sofisticiranog lažova u skupom odelu koji bi zarad ostanka na vlasti obmanjivao i Vašington i svoje sunarodnike. Međutim, sada je ulog veći. Tači se ovaj put bori i za slobodu.

Haradinaj je dva puta oslobođen iz Haga. Nakon sumnjivog nestanka svedoka, ali ipak pušten. Pre samo godinu dana je zadržan i u Kolmaru po poternici Srbije za ratne zločine. Za razliku od njega, Tači nikad nije ni bio pod istragom. Sve doskoro. Prištinski „Insajderi" objavio je pred Novu godinu da su predsednik Kosova i njegov partijski kolega Kadri Veselji pod istragom tužilaštva za zločine OVK. Ovaj specijalni sud, ako ikada počne sa radom, moraće na optuženičkim klupama da ima bar neku krupnu ribu kako bi opravdao smisao svog postojanja. To ne mogu biti samo Tačijev ujak i Haradinajev brat, kako se najavljivalo, već neko od većih igrača. Kao što je nekada, bar kako se pričalo, Hašim preko posrednika pomagao haškim istražiteljima da prikupe dokaze protiv Ramuša, vrlo je moguće da bi mu ovaj sad vratio istu uslugu. Tu bi mogao da mu pomogne upravo Veselji, nekadašnji šef Tačijeve tajne policije i njegov naslednik na mestu šefa partije, koga je Vučić nedavno okarakterisao kao „gospodara Kosova". On bi tako postao kalif umesto kalifa. Međutim, i kalif zna za te namere, zato i izvodi manevar sa Đurićem, slabi protivnike, a sebi kupuje vreme. To je tek jedan od scenarija.

Medijska režija
Naime, Marko Đurić ušao je na Kosovo stotinu puta, zašto mu je baš sad zabranjen ulaz čak i na sever i zašto je morao da bude uhapšen? Ako ulazi nelegalno u zemlju, zašto nije zaustavljen na administrativnom ili bilo kom alternativnom ulazu na KiM, koji su dobro poznati i pripadnicima Kfora i Euleksa, a kamoli kosovskoj policiji? Prištinski mediji ceo taj dan izveštavali su gde se i u kom trenutku nalazi Đurić. Zbog čega pod oznakom „ekskluzivno" treba preneti „vest" da je Đurić u Mitrovici? Ko je dozvolio snimateljima da brutalno hapšenje i sprovođenje do policijske stanice beleže iz minuta u minut?

Na većinu tih pitanja dobijamo odgovor u prištinskim medijima. Snimci hapšenja, koje smo i mi ovde imali prilike da gledamo na domaćim televizijama, napravio je portal Indexonline, koji se dovodi u vezu sa Tačijem. Sajt Gazetaekspres objavio je, na osnovu anonimnih izvora, da je Tači lično naredio da se posle hapšenja u Mitrovici Đurić dovede kod prekršajnog sudije i da ga vuku ulicama Prištine. Važno je znati da iza ovog portala stoji Berat Bužala, bivši poslanik Tačijeve stranke, a da mu i trenutna uređivačka politika, kako se priča po kuloarima, zavisi od toga ko da više. Dovođen je u vezu i sa ozloglašenom dreničkom grupom. Njegov medij objavio je kako je Tači najpre u svoj kabinet pozvao prvog zamenika premijera Bedžeta Pacolija, ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefu i direktora Policije Kosova Špenda Mađunija i tu im dao instrukcije kako da postupe na severu Kosova, gde su poslate elitne jedinice policije. Iako formalno, osim u ratnim uslovima, predsednik nema ovlašćenja da izvede ROSU na teren, Mađuni je Tačijev čovek, te su te zakonske prepreke mogle da se zaobiđu vrlo lako. Gazetaekspres u tom tekstu navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić telefonom pozvao Tačija i zapretio da će, kako su naveli, „dovesti vojsku do granice sa Kosovom". Posle tog razgovora Tači je naredio policiji da dovede Đurića do Prištine i da ga ponizi tako što će ga voditi kao kriminalca, sa lisicama na rukama i pognute glave. U Beogradu se taj razgovor pominjao samo u kontekstu smirivanja tenzija.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Eskpresa, koje je od petka na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve