Politika
07.09.2018. 12:15
R.E./Beta

TAČI: Dijalog ima smisla samo uz uzajamno priznavanje dve strane

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas  da su kosovske institucije donele odluku o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i da Priština poštuje legitimni interes zvaničnika Srbije za srpski narod na Kosovu.

Uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Tači je novinarima rekao da je "sadašnji status kvo kao i zamrznuti konflikt neodrživ".

Tači je rekao da dijalog Srbije i Kosova "definitivno ulazi u poslednju fazu kako bi se postigao konačni mirovni sporazum dve strane" i izrazio uverenje da će taj proces "doneti napredak obema zemljama i stabilnost regionu".

Tači je podvukao da "dijalog ima smisla samo uz uzajamno priznavanje dve strane" i dodao da "u slučaju Kosova to znači i članstvo u UN".

On je naglasio da će "integritet Kosova i njegov multietnički duh biti očuvani", dodajući da "treba ići napred ka evroatlantskoj budućnosti Kosova i evropskoj budućnosti Srbije" kako ne bi ostao "prazan prostor za antievropske ideologije".

Uoči sastanka sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kojim je počela nova runda dijalog a na najvišem nivou, Tači je rekao da dijalog Beograda i Prištine ne bi trebalo povezivati ni porediti sa bilo kojom situacijom bilo gde u svetu, jer su u pitanju interesi građana Kosova i Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve