Politika
12.06.2018. 14:17
Beta

TAČI: Nastaviće se dijalog, zaključiti ga win-win situacijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači izjavio je da samo evropsko Kosovo i evropska Srbija mogu da okrenu region prema Zapadu.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu američkog kontinenta (IEFA), koji se održava u Montrealu, u Kanadi, Tači je ocenio da Zapadni Balkan nikad nije imao bolju priliku nego sada da izgradi stabilan mir jer, kako je ocenio, sve države regiona međusobno sarađuju.

"Treba da se iskoristi ovaj trenutak i da EU otvori vrata Zapadnom Balkanu", rekao je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Tači je rekao da će se nastaviti "narednih dana ili nedelja", i ocenio da će biti teški.

"Dijalog neće biti lak, ali biće istorijski i bez alternative. Dijalog treba da se zaključi rezultatom 'win-win' (obostranog uspeha) i za Kosovo i za Srbiju, sa evropskim vrednostima i evropskim standardima", kazao je Tači.

Navodeći da i Kosovo i Srbija teže ulasku u EU, Tači je ocenio da se volja građana za evropske integracije "ne može ostvariti bez normalizacije i pomirenja dve zemlje i dva naroda".

"Očekujem rukovodeću ulogu i novu dinamiku Evropske unije i snažnu podršku SAD, kako bi se ovaj proces zaključio uspešno, što je to pre moguće, na dobrobit svih", kazao je Tači, i istakao da je Kosovo "spremno za dijalog i sporazum sa Srbijom".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve