TAČI UOČI SASTANKA SA VUČIĆEM: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

TAČI UOČI SASTANKA SA VUČIĆEM: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

Foto: YouTube screenshot


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti “prvi sastanak finalne faze dijaloga” o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Tači je na konferenciji za medije rekao da su za normalizaciju odnosa zainteresovane SAD i sve zemlje članice EU koje su ponudile podršku tom procesu.

“Naš je cilj da se u ovoj završnoj fazi postigne pravno obavezujući sporazum izmedju Kosova i Srbije koji će omogućiti normalizaciju odnosa naših zemalja i naroda”, kazao je Tači.

Prema njegovoj proceni, došlo je vreme da se posle razgovora potpiše istorijski sporazum kojim će se okončati tragična epoha u odnosima.

“Kosovo nema razloga da se plaši dijaloga niti njegovog epiloga. Mi smo imali smelost, znanje, potrebnu organizaciju i unutrašnje jedinstvo kako na konferenciji u Rambujeu, takođe i u Beču, da putem pregovora i pravičnog rata proglasimo nezavisnost i formiramo državu”, kazao je Tači.

On je rekao da zna da ga očekuju teški razgovori ali da on stremi okončanju dijaloga, kako bi se ubrzali integrativni procesi.

“Kosovo će i u završnoj fazi imati podršku SAD koja je zainteresovana za postizanje konačnog sporazuma”, kazao je on.

Tači je pozvao na stvaranje sveobuhvatnog tima u kojem bi bili predstavnici svih parlamentarnih stranaka, civilnog društva i drugih institucija.

“Postizanje pravno obavezujućeg sporazuma znači da postanemo deo UN i NATO. Samo evropski glas i duh vodi Kosovo napred, prema evroatlanskoj perspektivi. Ovo pitanje pripada svima nama, u interesu je svih građana Kosova”, kazao je Tači i ocenio da taj proces neće imati gubitnika.

On je izrazio uverenje da će Kosovo biti deo UN i da će doći do međusobnog priznanja Kosova i Srbije, nakon čega će Kosovo nastaviti siguran evroatlantski put i postati članica NATO.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar