Politika
03.08.2018. 15:37
R.E./Beta

TAČIJEV SAVETNIK BLJERIM ŠALJA: Vreme je da se postigne sporazum, Srbija je taoc Kosova i Kosovo je taoc Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Politički savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija, Bljerim Šalja izjavio je danas da su Srbija i Kosovo taoci jedni drugima u napredovanju i da je došlo vreme da se postigne sporazum, jer će dve strane večito koristiti jedna drugu kao alibi.

On je rekao da je Srbija talac Kosova zbog evropskih integracija, koje ne može da privede kraju dok ne reši problem sa Prištinom, dok je Kosovo talac Srbije jer dok ne reše probleme ne mogu da apliciraju za članstvo u UN, niti da se bave integracijama u EU i NATO.

"Došlo je vreme da se napravi taj veliki, pravno-obavezujući sporazum. Mi ovde razgovaramo 21 godinu, od 1998. godine i ne mogu da zamislim da ćemo sledećih 10 godina govoriti o normalizaciji Beograda i Prištine", rekao je Šalja na predstavjanju zbirke kolumni koje su on i predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić pisali za portal Kossev.

Šalja je rekao da ne vidi kako će Srbija i Kosovo napraviti unutrašnju normalizaciju u svojim društvima bez sporazuma.

"Treba jednom za svagda da završimo odnose izmedju Srbije i Kosova, da bismo mogli da se bavimo sami sobom. Ako ne rešimo ovaj problem bojim se da ćemo u nedogled gladati jedno u drugo i da ćemo imati alibi za to što se ne bavimo svojim problemima i svojim društvom", rekao je Šalja.

On je dodao da je vremenski okvir vrlo ograničen i da je reč o mesecima, ali da su on i Janjić zaključili da "atmosfera nije bila nikada gora".

"Ne možemo više da odugovlačimo, vreme nije na našoj strani", ocenio je Šalja.

Dušan Janjić je rekao da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova biti moguća kada se normalizuje vodjstvo i društvo Beograda i Prištine.

On je dodao da sada nije vreme za "akademske rasprave" i da je pomeranje granica moguće mirnim putem uz "dogovor svih aktera", a da vlasti ni na jednoj, ni drugoj strani "ne znaju ko su akteri" i mnoge aktere zaboravljaju.

On je rekao da je "podela (Kosova) bežanje iz okvira normalizacije".

Janjić je pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da budu pažljivi, razgovaraju i ne izazivaju sukobe i dodao da "nije drama ako nema Statuta Zajednice srpskih opština", već ako nema dijaloga.

Predsednica NVO Evropski pokret Rada Trajković rekla je da ima osećaj da je dijalog propao, a da je ambijent napravljen da bi Tači i Vučić ostali na vlasti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve