Politika
08.02.2019. 18:00
R.E./Beta

Tajms: Širenje NATO nije prepreka za novu balkansku krizu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pristupanje Makedonije NATO označava kraj duge bitke, ali prekrajanje mapa u regionu, na način koji bi zadovoljio sve aktere, i dalje je gotovo nemoguć zadatak, ocenjuje britanski Tajms.

List piše da su na poslednjoj zajedničkoj fotografiji NATO saveznika, za razliku od ranijih, osmesi iskreni a osećaj olakšanja opipljiv jer je potpisivanje protokola o pristupanju Makedonije NATO označilo retku pobedu Zapada u regionu koji se ponovno našao na prvoj liniji sporenja velikih sila i u opasnosti da se raspline pod pritiskom.

Opisujući bivšu Jugoslaviju kao slagalicu sastavljenu iz sedam delova - šest bivših republika plus Kosovo, Tajms piše da se, dve decenije od okončanja balkanskih ratova, EU i NATO udvaraju novorođenim državama ulažući milijarde dolara i obećavajući članstvo, u nadi da će time garantovati mir i rešenje granica.

Sa izvesnim ulaskom Makedonije u NATO i verovatnoćom da će ona uskoro početi i pristupne pregovore sa EU, severni i južni delovi slagalice - Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija su uklopljeni, ali ostaju Srbija, Bosna i Kosovo kao srce regiona i kao mesta na kojem bi i dalje sve moglo poći naopako, ocenjuje Tajms.

List podseća da su tokom prošle godine predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači pregovarali iza zatvorenih vrata o sporazumu o razmeni teritorija, ili kako oni to zovu, "korekciji granice" ali da "ipak, crtanje karte nije tako jednostavno". Tajms navodi i da bi, ako bi dogovor bio postignut, Beograd priznao nezavisnost Kosova, otvarajući put Srbiji da se pridruži EU, pa je taj plan podržala visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

List međutim ocenjuje da "kosovski plan udahnjuje novi život secesionističkim ambicijama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika".

"A, ako se počne s pričom o nerazdvojivosti, malo je verovatno da će se tu završiti: nerešeni sporovi ostaju oko svih granica u bivšoj Jugoslaviji" i "slagalica od sedam komada odjednom dobija potencijal da eksplodira na mnogo više", dodaje se.

Po oceni Tajmsa, "vatru dodatno potpiruju ;Turska, Kina, zemlje Zaliva i, što je najvažnije, Rusija, koje se nadmeću za uticaj na Balkanu, gde je strano mešanje dovelo do toga da 20. vek počne raspadom Otomanskog carstva i završi u krvavom grču etničkih nacionalizama".

"I dok se Kina i zemlje Zaliva u velikoj meri bave trgovinom i sticanjem imovine, predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin u misiji su osvajanja srca i političkog uticaja pa su izgradili saveze s lokalnim nacionalističkim vodjama čija su se retorika i ambicije malo promenili od 1990-ih", navodi list.

Tajms dpodseća da je tokom prošlomesečne posete Srbiji, Putin rekao da nema rešenja Kosova bez Rusije i da se čini da se on pozicionira kao garant kosovskog procesa. "I premda je Kremlj dosad uvek bio protiv kosovske nezavisnosti, analitičari kažu da će biti spreman da promeni kurs ako su nagrada veći uticaj i glavobolja za Zapad", dodaje se.

"Rusija se ne boji prekrajanja granica - više se boji gubitka uticaja", rekao je sarajevski analitičar Adnan Huskić dodajući da Putinov "uticaj opada u celom regionu ali se pregrupiše u Srbiji i Republici Srpskoj".

Za Vučića i Dodika Putin kao pokrovitelj snažan je propagandni alat medu njihovim većinom rusofilnim stanovništvom. Rusija je u poslednje tri godine povećala svoje obaveštajne kapacitete u Srbiji, a u RS finansira ogromnu novu pravoslavnu crkvu. Ali, u ;isto vreme, i ; Vučić i Dodik drže jednu nogu na Zapadu, službeno zadržavajući izglede za članstvo BiH i Srbije u EU i uzimajući ogromne iznose iz predpristupnih fondova, iako su i jednoj i drugoj male šanse da će se pridružiti u bliskoj budućnosti, piše Tajms.

"Srbija voli ovo jugoslovenska nevrstana tradicija iz vremena hladnog rata i dalje je tu... i za njih dobro funkcioniše... Ali poslednje što bi trebalo učiniti jeste ulazak u nadmetanje s Rusijom. A ako ovaj dogovor (o Kosovu) prodje onda će sezona biti otvorena jer će EU i SAD dati odobrenje za promene granica", rekao je viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Kurt Basuner.

Kada je reč o Balkanu, razgovori o razmeni teritorija, moćnim stranim prijateljima i oklevanjima EU učvrstili su na vlasti generaciju lidera koji jedva da su se promenili od okončanja konflikta, ocenjuje Tajms i navodi da je "kosovski predsednik Hašim Tači bivši gerilski komandant koga optužuju za trgovinu organima tokom rata 1998-1999. za šta će ga verovatno optužiti i Hag" dok se "Vučić, koji je devedesetih godina za vreme vladavine Slobodana Miloševića bio ministar informisanja, suočava se sa rastućim talasom protesta kod kuće zbog sve autoritarnije vladavine i plana za Kosovo".

"EU i NATO su se opredelili za stabilnost ;u odnosu na demokratiju i odgovornost, tako da opštoj populaciji ne nude mnogo, ali nude mnogo političkim elitama", rekao je Basuner.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve