Politika
05.09.2018. 19:30
Radio Slobodna Evropa

TRAMPOV IZASLANIK SLEDEĆE NEDELJE U BEOGRADU: Da li Ron Džonson nosi poruku o Kosovu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki senator i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost Ron Džonson posetiće Grčku, Makedoniju, Srbiju i Kosovo sledeće sedmice.

Kako je Radiju Slobodna Evropa potvrđeno u Ambasadi SAD u Srbiji, Džonson bi u Beogradu trebalo da boravi u ponedeljak i utorak. Tokom svoje misije na Balkanu on će se sastati sa regionalnim liderima.

Senator Džonson je jedan od visoko rangiranih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, zadužen za specijalne misije. Džonson je i predsedavajući Potkomiteta za Evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u američkom Senatu.

Beograd je posetio i u februaru ove godine kada sesreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Takođe, krajem jula u Vašingtonu sa njim je razgovarala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nosi poruku o Kosovu?

Ron Džonson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obe strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsedavajući Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske špekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Sam dolazak, kako god, potvrđuje zainteresovanost za poziciju i planove Beograda.

Na to upućuje i činjenica da ovo neće biti njegova prva poseta srpskoj prestonici, pošto se Džonson u februaru ove godine već sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Od Džonsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizaciji regiona, tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

Džonson je tada, dan nakon boravka u Beogradu, posetio Prištinu i razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem koji je poručio da je podrška SAD veoma važna prištinskim vlastima.

Protiv imuniteta za Ruski centar

Jedan od susreta Vučića i Džonsona u Beogradu desio se pre nešto više od godinu dana, krajem avgusta 2017, kada je Džonson naglasio da je došao u posetu Srbiji, iako je imao veoma gust raspored i da je to učinio zbog važnosti Srbije.

Američki senator tada je izjavio da se nada da će predsednik Vučić i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

To nije bila prva izjava Džonsona vezana za ruski uticaj na Balkanu, na kojem je republikanski senator boravio i u maju prošle godine, i tada poručio da je ponašanje Rusije širom istočne Evrope opasno.

- Ne možemo da zapostavimo Balkan, jednostavno ne možemo. Mislim da EU mora da nastavi politiku prihvatanja novih članica - tvrdio je tada Džonson.

Ne plaši se Trampa

Ono što je zanimljivo kod Džonsona i njegovog odnosa sa Trampom, kojeg u najvećoj meri podržava u medijskim nastupima i slovi za njegovog čoveka do srži, a Tramp mu poklanja puno poverenje, jeste to da američkom predsedniku, za razliku od mnogih bliskih saradnika šefa Bele kuće, ne pruža podršku po svaku cenu i ne boji se da iznese i sopstveno mišljenje.

Tako se u jednom od postova na Tviteru prošlog meseca bavio Trampovim tarifnim merama prema Kini i trgovinskim ratom između dva svetska ekonomska diva.

"Ja podržavam poziv predsednika SAD Donalda Trampa za recipročnom trgovinom i njegov napor da zaustavi kinesku krađu američke intelektualne svojine. Ali, mi moramo da prestanemo da sami nonosimo permanentnu štetu ekonomiji Amerike putem tarifa i trgovinskog rata", napisao je Džonson na toj društvenoj mreži.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve