Politika
19.02.2018. 15:03
R.E./Tanjug

TRAŽE DA SE ČUJE NJIHOVO MIŠLJENJE: Tužilaštvo u Hagu hoće da bude "prijatelj suda" za radikale

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tužilaštvo u Hagu zatražilo je danas da se u formi "pijatelja suda" uključi u postupak odlučivanja o tome da li će Srbiji biti ustupljen slučaj protiv dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića.

Mehanizam u Hagu pozvao je prošle sedmice vlasti u Srbiji da se u roku od 30 dana izjasne da li žele da preuzmu slučaj protiv Vjerice Radete i Jojića, koje je Haško tužilaštvo optužilo za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

U podnesku koji je danas objavljen, Tužilaštvo u Hagu smatra da bi trebalo da mu se omogući da kao "prijatelj suda" iznese svoje mišljenje povodom izjašnjenja Srbije.
Srbiji je prosledena optužnica protiv Jojića i Radete, kao i naredba da se izjasni u roku od 30 dana - da li je nadležna, da li želi i da li je spremna da prihvati njihov slučaj i da im sudi.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, posle toga su raspisane crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Mehanizam je ovlašćen da vodi i okonča slučajeve u kojima je podignuta optužnica pred Haškim tribinalom, koji je 30. novembra 2017. godine okončao svoj rad.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen, a sada mu je pred Mehanizmom u toku postupak po žalbi tužilaštva.

Treći optuženi u ovom slučaju Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve