Politika
15.07.2018. 15:58
R.E.

VIŠE OD IGRE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hajde prvo da završimo sa fudbalom. Luka Modrić je za Hrvatsku isto ono što je 2006. godine Andrea Pirlo bio za Italiju. I zato je Hrvatska u finalu Svetskog prvenstva. Sada ostaje da se vidi da li će neki Francuz u finalu da udari nekog Hrvata, kao Zidan Materacija, i da li su čuda moguća. Ako jesu, bićemo, kako neki kažu, komšije svetskih prvaka. I čekaćemo Svetsko prvenstvo u košarci, da se osvetimo i dokažemo da smo ipak bolji.

Dotle ćemo da nastavimo da se gložimo međusobno oko svake teme, pa i ove fudbalske, koja je, pri tom, ogromnim delom, i odavno, i politička. Uostalom, nije ni Putin pravio Svetsko prvenstvo zbog fudbala, nego zbog politike. Nije ni Makron zbog fudbala gledao utakmicu sa Belgijom, niti je Kolinda zbog fudbala navukla na sebe kockasti dres. I to bi, konačno, trebalo da shvatimo. Sport je, uvek i svugde, nacionalni, politički projekat. Baš kao što je bila košarka u bivšoj Jugoslaviji, kojoj je lično Josip Broz podigao hale, da raste i pronosi slavu socijalizma. I zato je sasvim normalno da i navijanje bude obojeno politikom, sve sa pričama o ustašama, tompsonima, ili, s druge strane, genijalnom tvrdnjom da građanska Srbija navija za Hrvatsku, i ni za koga više.

Problem je samo to što smo mi zbog fudbala i politike spremni jedni drugima da poskidamo glave, ali to je suviše stara i poznata priča da bismo se njome sada bavili. Pogotovo što ovih dana upravo oni koji plediraju da budu ta građanska Srbija, možda navijaju za Hrvatsku, ali za Srbiju, kada je o Kosovu reč, nikako ne navijaju. I čak su najavili savez koji će biti okupljen “oko pitanja Kosova”, sa jasnom namerom da budu protiv svakog rešenja koje u sebi ne sadrži odbijanje dogovora sa Prištinom. Ista ta građanska Srbija unapred odbija i referendum, ne pristaje ni na kakav kompromis, i već možemo zamisliti Vuka Jeremića i Dragana Đilasa kako viču da je Kosovo najskuplja srpska reč i kako predvode pobunjeni narod, prvo na zgradu predsedništva, a onda i na Prištinu. I sve to će da urade udruženi, baš u Srbiji koja ne može da se udruži ni u tome da li hoće ili neće da navija za Hrvatsku, a još manje oko toga šta sa Kosovom treba raditi.

Drugim rečima, novi opozicioni savez neće doprineti ničem drugom nego daljoj polarizaciji i besmislenim podelama oko nečega što jeste nacionalni interes. Pri tom će se i sami podeliti, i rezultat celog poduhvata će ponovo biti jedno veliko ništa. Što svakako ne bi bio problem da nije nečeg drugog. Činjenice da mi, uoči finala pregovora i dogovora sa Kosovom, nemamo jasan stav o sopstvenim potrebama. A rešenje tog problema danas jeste najviše potrebno Beogradu i, ništa manje, Prištini. Zato što i nama i njima samo to rešavanje nudi kakvu-takvu perspektivu i mogućnost da napredujemo, i ka Evropi i ka boljem životu.

I kome nije jasno da nema ni investicija, ni infrastrukture, ni pune kase, ni škola, ni bolnica, ako se zakopamo u mestu, izgubimo vreme, i ponovo izbegnemo da rešimo nešto, taj stvarno niti zna gde živi, a još manje šta radi. Zato je i “okupljanje oko pitanja Kosova”, sa namerom da se bude protiv, najgluplji, najbesmisleniji i najlošiji potez koji je “građanska Srbija” mogla da smisli. Pogotovo što nikakav predlog nije dala, nikakvo rešenje, niti bilo kakvu šansu, pre svega normalnosti i smirivanju ionako previše uzburkanih strasti. To samo znači da im nije stalo do najvažnije utakmice koja je pred nama, našem ličnom finalu svih mogućih prvenstava, mnogo važnijem od onog koje će se u nedelju igrati na stadionu “Lužnjiki”.

A da bismo to finale dobili, potrebne su nam dve stvari. Prva da sebi damo oduška i slobodno se svađamo oko toga za koga ćemo da navijamo u Moskvi, ali i da, istovremeno, prestanemo da se delimo oko sopstvenog tima, taktike, i utakmice koja nama predstoji. Takođe, potrebno nam je i da Aleksandar Vučić tu utakmicu odigra kao Luka Modrić protiv Danske, Rusije i Engleske. I da Haradinaj napravi još neku glupost, kao što je bila ona sa hapšenjem Srba ove nedelje. Tada ćemo i imati šansu za naš svetski kup. I biće nas baš briga za ovaj fudbalski. Košarka je ionako važnija. Bar za nas

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve