Politika
26.09.2018. 17:27
B92

VISOKA KORUPCIJA U SRBIJI: Fabrici kaže "poseban nedostatak", Stefanović - imamo čime da budemo ponosni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da izveštaji organizacija poput Grupe država protiv korupcije ukazuju na nedostatke Srbije u borbi protiv korupcije.

On je naveo da nedostaci posebno postoje kada je reč o visokoj korupciji.

Fabrici je, na skupu o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, u Beogradu, kazao da Srbija ima zakonodavni okvir u toj oblasti, ali je i dodao da je prerano izneti definitivnu procenu da li će i koliko doprineti efikasnoj borbi protiv korupcije.

"Zakon vodi u dobrom pravcu, ali u narednih šest meseci želimo da vidimo koliko su relevantni slučajevi za koje su donete presude a to se između ostalog, može videti konfiskacijom imovine iz koruptivnih dela", kazao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije nije važna samo na putu Srbije ka EU već i za osećaj pravde i poverenja građana u vladu i druge državne organe.

"U ovoj oblasti je teško prikupiti dokaze jer kod koruptivnih dela nema očigledne žrtve. To nisu istrage kao kod drugih krivičnih dela, tu je potrebno pratiti tok novca, što podrazumeva proaktivan pristup tušilaštva", ocenio je Fabrici.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da Srbija jeste uspešna u borbi protiv korupcije.

"Imamo čime da budemo ponosni. Pohvalio bih tužioce, sudije, policajce, sve koji su doprineli da Srbija bude uspešna u toj borbi iako naravno nema zemlje koja može da kaže da je pobedila kriminal i korupciju", kazao je Stefanović.

Navodeći da je uložen veliki napor u izgradnju adekvatnog zakonodavnog okvira u oblasti antikorupcije, ministar je uputio molbu sudijama da sude "oštro", kakvi su, kako je ocenio, i zakoni.

"Onda će i rezultati doći. Važno je da društvo shvati da korupcija nije poželjna stvar, bez obzira da li je reč o sitnom poklonu ili ogromnom novcu", rekao je Stefanović.

On je ocenio da će Srbija "uvek biti posmatrana pod većom lupom" kada je reč o borbi protiv korupcije, ali je i izrazio uverenje da će se pokazati da "kod nas neće cvetati kriminal i korupcija".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve