Politika
18.03.2019. 14:15
R.E./Beta

Vučić: Bombardovanjem promenjen suveren na Kosovu, ali ne i rešenje

beta-hmj6yq833w.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine promenjen suveren na Kosovu i Metohiji, ali da nisu obezbedjeni mir i demokratski sistem na tom prostoru.Vučić je na otvaranju Medjunarodne konferencije "20 godina nakon bombardovanja Jugoslavije – lekcije za evropsku bezbednost u 21. veku" kazao da je ponosan što Srbija može da govori o tom događaju.

"Pre pet godina sopstvene senke smo se plašili, pa smo ćitali. Danas možemo otvoreno o tome da govorimo, ne sa mržnjom ili željom da uzvratimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, bitno je da to bombardovanje osudimo, te da smatra da je to bila nepravda i da o tom dogadjaju ne može da govori bez emocija koje nikada neće moći da potisne.

"Moramo hladne glave da analiziramo šta nam se dogodilo 1999. da bismo izbegli da nam se to ponovi i očuvali svoju slobodu, suverentiet, neutralnost i vojnu nezavisnost", kazao je Vučić.

On je ocenio da je bombardovanje pokazalo da nasilje može da donese samo trenutnu pobedu, kojom je promenjena vlast na Kosovu, ali da nisu obezbedjeni mir i demokratija na tom prostoru.

"Promenjen je suveren, stvarnu vlast drži u NATO sili koja obezbedjuje da Albanci upravljaju administrativno Kosovom, a nije pronadjena suština sužuvota i demokratski sistem", kazao je on.

Vučić je ocenio da je Kosovo "svojevrsni geto za Srbe i Albance koji sada mogu da se mrze ali uz pojačan nadzor".

"To nije rešenje, nego odlaganje rešenja, trenutna pobeda koja ni Srbima ni Albancijma ne obezbedjuje mir. Ako Srbi i Albanci ne budu svsni da je reč o njihovom problemu i da moraju da budu odgovorni i sposobni da ga samo rešavaju", rekao je on.

Dodao je da Srbi i Albanci moraju postati svesni da im nije potrebno ničije tutorstvo, već da su dovoljno spremni da sami pronadju rešenje za svoje sukobe.

"Mi danas nemamo takvu siuaciju, zahteva od Strbije da prihvati u potpunosti rezultate agresije iz 1999. štio Srbija neće i ne može da učini, jer je to nešto što je neprihvatljivo i što bi pregazilo naš nacionalni ponos i dostojanstvo", rekao je on.

Kazao je i da Srbija ne želi da udje u NATO, jer želi da čuva svoju slobodu svojom vojskom.

"Verujemo u snagu srpske armije i mnogo toga teškog smo preživeli pre 20 godina da bismo zabvoravili. Naša je obaveza da oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo", rekao je Vučić.

On je ocenio da Srbija ničim nije zaslužila NATO agresiju za koju je rekao da je bila protivpravni akt protiv medjunarodnog poretka.

"Izgubili smo mnogo ljudi civila, vojnika i dece, mnogo mostova i prube i putve koje ni dan danas nismo obnovili. U budućnosti neće biti mesta za našu osvetu već da čuvamo mir", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve