Vučić: Crkva ne treba da donosi ključne političke odluke

Vučić: Crkva ne treba da donosi ključne političke odluke

foto Marko Djokovic


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bakuu da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne treba da donosi ključne političke odluke u zemlji, ali da ima pravo da iznosi svoj stav.

“Ne mislm da ključne političke odluke treba da donosi Crkva, ali naravno da ima pravo da iznosi svoj stav, nemam nikakav problem sa tim”, rekao je Vučić novinarima tokom posete Azerbejdžanu.

Upitan da prokomentariše pisanje lista Blic, da je državi samo SPC kriva za Kosovo, Vučić je kazao da Crkvi “ne osporava pravo da iznosi mišljenje, ali da on ne mora da se saglasi sa svakom izjavom predstavnika Crkve”.

“Meni Crkva ništa nije kriva. To ne znači da ću uvek sa svakom izjavom bilo kog predstavnika Crkve morati da se saglasim. Mi smo sekularna država, veoma ih poštujem, nisam neki veliki vernik, ali jesam vernik”, naveo je Vučić.

Rekao je da “ne misli da je malo učinio za SPC, ni lično ni kao predsednik vlade i države”, i dodao da će “teško pronaći nekog da je više učinio”.

SPC je 10. maja objavila poruku nedavno održanog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja “neotudjivi središnji deo Srbije” i u kojoj apeluje na zvaničnike Srbije “da nikada ne smeju da daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije”.

Vučić je na to reagovao 11. maja, izjavivši da poštuje stav Crkve, ali da ne vidi koje rešenje ona nudi, i dodao da zamrznuti konflikt s Kosovom nije rešenje i da je potrebno postići kompromis.

“Sve poštujem, ali nisam video šta je rešenje. Da smo protiv svega i da čekamo bolja vremena, kad nas bude pet ili tri miliona ili kad nam drugi pobegnu još pedeset godina”, upitao je Vučić tada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar