Politika
19.12.2018. 21:03
R.E./Beta

VUČIĆ: Dijalog sa Prištinom tek kad ukinu takse

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim Kosovo ukine takse.

"Srbija je uvek spremna za dijalog, čim takse budu ukinute. Mi svoju poziciju nismo menjali", naveo je on.

On je naveo da se nada da će odluka o taksama biti uskoro povučena i da će svet nastaviti da insistira na tome.

Vučić je novinarima posle sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, rekao da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta.

"Čak i da 2025. udjemo u EU, što uopšte nije sigurno, ključno za sve nas je da razvijamo svoje ekonomije", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija na sastanku bila "u najtežoj poziciji" i "usamljena" jer su sve zemlje regiona sem BiH priznale Kosovo, ali da se s njima u svim drugim oblastima radi na razvijanju najboljih mogućih odnosa.

On je sastanak ocenio kao otvoren i koristan i rekao da je sagovornicima izrazio potrebu za radom na međusobnim odnosima nezavisno od evropskih integracija.

Predsednik Srbije je izjavio da je pročitao pismo predsednika SAD Donalda Trampa i da mu ono govori da su SAD zainteresovane da se kosovsko pitanje reši kakvim takvim kompromisom, ali i dodao da kompromis nije na vidiku.

Vučić je izjavio da se ne slaže s Trampovom ocenom da je proces rešavanja kosovskog pitanja u finalnoj fazi ali da je važno što se prvi put neki američki predsednik "direktno uključio i pokazao interes za odnose Beograda i Prištine".

"Ne mislim da je lako i ne mislim da je jednostavno, ali nemamo alternativu nego da tražimo rešenje da ne bi neko loše rešenje pronašlo nas", izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, neće biti lako uključiti UN u dijalog ali kako je dodao, na kraju će ipak sve zavisiti od odluka donetih u UN, "ako ikad dodje do toga".

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini ali ne i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, kojeg je, kako je dodao, "video na ručku".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve