Politika
19.10.2018. 17:08
R.E./Beta

Vučić: Formiranje vojske Kosova veliki problem za Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija bila u velikom problemu ako bi se nastavila politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova.

Vučić je posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom rekao da je Srbija mala da bi mogla bilo šta da zahteva od Amerike ali da moli američke partnere da shvate da bi eventualno formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posledica.

"Ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i saterani u ćošak... ukoliko bi se politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova, nastavila", rekao je Vučić.

Palmer je rekao da SAD već dugo imaju stav da podržavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku Kosova i da Amerika zadržava taj stav.

"To je tranzicija kojoj će trebati neko vreme (da se sprovede) i radićemo sa našim partnerima u Prištini da bi se to izvelo i da bi osigurali da se to odvija u korist regionalnog mira i stabilnosti", rekao je Palmer.

Vučić je rekao da je svestan da SAD podržavaju transformaciju BSK i da Albanci ne bi ništa ni radili da ta podrška ne postoji, ali da pokušava da im objasni da to može dovesti do velike štete i tragedije i da Vašington pokuša da razume poziciju Srbije.

"Kada pitam američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost za to, oni kažu da je Kosovo nezavisna država i da ima pravo da formira oružane snage u skladu sa Ustavom. Što mi, naravno, negiramo jer je u suprotnosti ne samo sa našim Ustavom nego i medjunarodnim javnim pravom", rekao je on.

Predsednik Srbije je kazao da je američkom diplomati više puta predočio da ni u jednom sporazumu ne stoji mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske.

"Nema toga ni u Kumanovskom vojno-tehničkom sporazumu, ni u rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti kao jedinim medjunarodno-pravnim aktom koji reguliše odnose na teritoriji koju mi smatramo svojom a SAD nezavisnom državom. Nema toga ni u Briselskom sporazumu a ponajmanje u sporazumu koji smo postigli sa NATO a koji podrazumeva da kosovska policija može ući na sever samo uz saglasnost NATO i lokalnih Srba", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je novinarima preneo da je s američkim zvaničnikom razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o tome kako da se pribliće srpski i albanski narod i da se bolje razumeju u budućnosti.

On je rekao da je Beograd saglasan s Vašingtonom da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine ali i dodao da postizanje kompromisa sa Albancima nije blizu.

Vučić je naveo da Srbija želi dobre i bolje odnose sa SAD i veruje da je to moguće.

"Želimo viši stepen poverenja u našim odnosima", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je kazao da je s Palmerom razgovarao i o odnosima u regionu i evropskom putu Srbije na kojem Beograd ima podršku SAD.

"Bilateralni odnosi su bolji i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Mnogo toga možemo da uradimo u privalačenju američkih investitora i mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve