Politika
22.01.2019. 17:36
R.E./Blic

Vučić: Nemamo najbolje ocene za slobodu štampe i nisam ponosan na to

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas do 25. januara je na Ekonomskom forumu u Davosu, a danas je učesnik na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama".

Moderator panela je Stiven Adler, glavni urednik Rojtersa, a osim Vučića, u razgovoru o medijima učestvuju Metju Galicija, diektor Dafne Galicija fondacije, Tina Kandelaki, glavni producent ruske Match TV, Martin Baron, izvršni urednik "Vašington posta".

"Uhapsili smo čoveka koji je zapalio garažu novinara, ali nalogodavca nismo"

Na pitanje da li je opravdana kritika Vlada upućenih medijima, predsednik Srbije je odgovorio:
- Hvala vam što ste mi dali šansu da ovde govorim, iako to nisam zaslužio iz mnogo razloga. Hteo sam da kažem da je Srbija popravila ekonomiju i ponosan sam na to. Prvi put imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom, sve u vezi s ekonomijom smo uradili na dobar način. Ono što nismo uradili na dobar način su polarizovani mediji, tu imamo mnogo problema - rekao je Vučić.

Govoreći na forumu, gde je u publici između ostalih i belgijska kraljica Matilda, Vučić je pomenuo slučaj novinara Milana Jovanovića iz Grocke. Rekao da je njegova garaža zapaljena, i da je cela porodica bila u opasnosti.

- Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali "mastermajnd" nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana - rekao je on.

"Nisam ponosan na ocene Reportera bez granica i Fridom hausa"

Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji, rekao je Vučić.

- Nemamo najbolje ocene u poslednje dve godine od Reportera bez granica i Fridom hausa i uopšte nisam ponosan na to. Pitao sam Reportere bez granica juče da dođu u Srbiju da nam daju neophodnu podršku i eksperte, posebno u pogledu državne pomoći medijima, i siguran sam da mogu da dođem ovde za godinu – dve i da budem ponosan za slobodu štampe i govora u Srbiji, kao što sam ponosan na ekonomske reforme koje smo sproveli - rekao je Vučić u Davosu.

"Kako jedan čovek može da se bori sa hiljadama lažnih i pravih profila na društvenim mrežama?"

"Predsedničke Vučić, bili ste kritični prema medijima u svojoj zemlji. Šta treba da se desi da bi vama bilo ugodnije sa novinarima?", pitanje je koje je, između ostalog, i predsedniku Srbije postavio moderator panela, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler.

- Samo pre toga jedna rečenica o uticaju slobodne štampe na ekonomiju – to je nešto od velike važnosti za EU, jer Srbija je privukla preko 60 odsto ukupnih investicija na Balkanu – FDI. Imamo veoma fleksibilan Zakon o radu, subvencije, privući ćemo 75 odsto FDI na Zapadnom Balkanu, ako bismo mogli da se hvalimo dobrim rezultatima u ovim oblastima - rekao je predsednik Srbije.

- Moramo svi da promenimo sebe, moramo da osiguramo slobodno okruženje štampe i ja ću to uraditi. Nijedan lider u svetu neće reći ovakve reči kao ja danas, nego će se braniti. Ja se neću braniti, to je lako. Ali, nešto drugo ne možemo da pobedimo, niko od nas – bio sam na konferenciji za medije u Abu Dabiju, i Sarkozi je, provociran je od strane Japanca koji je bio na Forbsovoj listi, rekao je da nema lidera u svetu. Sarkozi je u stvari rekao – nema lidera u današnjem svetu. Imate društvene mreže, kako jedan čovek može da se bori sa hiljadama lažnih i pravih profila? - prepričao je Vučić i dodao:

- Ako pitate ljude u mojoj zemlji, iako imate sve brojke koje sam predstavio, oni će reći da se osećaju kao da su siromašni, da nisu zadovoljni. To znači da činjenice nisu u modi, emocije su nešto što se prodaje, a uvek je lakše prodati negativnu emociju nego pozitivnu emociju - zaključio je predsednik Srbije, dodavši da će problem vezan za to imati svako kome je posao da se bavi činjenicama u današnjem svetu.

Vučić novinaru N1: Ponosan sam što kritikujete rad Vlade 24 sata dnevno

Novinar N1, Hrvoje Krešić postavio je potom pitanje predsedniku Srbije:

- Najveći problem u Srbiji je verbalna agresija vlasti prema novinarima. Kada govorimo o tome, moja mreža je još kritična prema Vladi Srbije. Kad god bi moje kolege došle na vašu konferenciju za medije, vi biste uvek naglasili da su to kolege s američke televizije, i to radite u zemlji gde reći da je neko iz zemlje koja vas je bombardovala nije baš kompliment - pitanje je novinara N1.

- Hvala vam na pitanju. Prvo, dragi Hrvoje, niste mogli da nađete ništa loše što sam rekao o vašoj stanici. I dobro je što ste čuli da oni rade svoj posao, kritikuju Vladu 24/7 bez ikakvih problema. To je nešto na šta sam ponosan. Sa druge strane, pre 6-7 meseci, vaš novinar me zamolio da to više ne ističem. Pitao sam: Govorim li nešto što nije tačno ili vas to povređuje? Rekli su: Da, nama to smeta. Rekao sam: OK, neću to ponoviti. I to se više nije dogodilo. Nije sve crno-velo, ja uvek primam sve novinare u mojoj zemlji i ja sam jedini koji to radi. Ako biste neke novinare poslali u opozicione štabove, oni ne bisve novinare pustili. Ja sam uvek spreman da se promenim - odgovorio je Vučić.

Ruskinja Vučiću: Kako ste uspeli da tvitujete tokom panela?

Tina Kandelaki, glavni producent ruske Match TV, tokom diskusije obratila se Vučiću - "Predsedniče, vidim da ste sad tvitovali, tokom panela. Kako ste uspeli?"

Svi su se nasmejali, a Vučić je odgovorio da to ne radi on.

- Za to su zadužene one dame tamo – pokazao je predsednik na svoje saradnike u publici.

CEO Aksel Špringera: Destruktivno je za biznise da nema nezavisnih medija i vladavine prava

U panel diskusiju uključio se i Martin Dofner, CEO Aksel Špringera.

- Rekli ste da mediji mogu da rade nezavisno, ali takvi primeri dugoročno unište medije – kada radite u zemljama gde je korupcija neophodna, to može da uništi kompaniju. Pogledajte auto-indsutriju u Kini. Imate situaciju da Dajmler mora da napusti zemlju, javno su se izvinili jer su u nekom od svojih izveštaja pomenuli Dalaj-lamu. Veoma je destruktivno na biznise da nemate nezavisne medije i vladavinu prava. Šok je da smo juče saznali u Briselu nakon godina rada na "copyright" reformi da najverovatnije neće biti odobrena. Moramo da pričamo o zakonskom frejmu sa medije u novom svetu – rekao je Dofner.

Martin Baron: Razočarani smo ubistvom Kašogija

Na pitanje "Poslovni ljudi misle da novinari ne rade dobro, a zbog čega im je bitno Kašogijevo ubistvo?", odgovorio je Martin Baron iz Vašington posta.

- Razočarani smo ubistvom Kašogija, njegovo telo još nije nađeno. Vlade nisu dovoljno pojačale pritisak na Saudijce, i moramo da vidmio zašto je ubijen. Ubijen je jer je izrazio mišljenje, koje je suprotstavljeno zvaničnom mišljenju saudijske vlade - kazao je na panelu Martin Baron iz Vašington posta.

Saudijska Vlada je prvo lagala o tome, dodao je on.

– Razlog što znamo za to jeste slobodna štampa, koja je bila uporna, koja je istraživala, i na kraju je i Rijad morao da prizna da je tim osoba došao u Istanbul sa jedinim zadatkom: da ga ubije. Zato nam je potrebna slobodna štampa.

Mi smo zgroženi ubistvom kolege, ali i veoma nezadovoljni što su Vlade tako reagovale na to.

- Da biste imali ekonomsku slobodu, morate da imate političku slobodu. A šta je politička slbooda? To je slobodan govor. Nema demokratije bez slobodne štampe - rekao je Baron.

"Klikbejt naslovi nas dovode do nove realnosti"

Tina Kandelaki, glavni producent ruske Match TV dodla je da su svi na panelu "staromodni novinari", koji i činjenice i izvore proveravaju po nekoliko puta.

- Sada živimo u novom svetu, svetu infotejmenta, gde je najvažnija brzina. Mi svi klikćemo na te vesti i na te članke. Ti klikbejt naslovi nas dovode do nove realnosti. Klikbejt pokazuje da redovni gledaoci i čitaoci se takmiče s novinarima, jer mogu i sami da prave i šeruju vesti. Većina svakog dana dobija mnogo vesti sa lažnih naloga. Znam da će Gugl i Fejsbuk da investiraju u lokalne vesti. Lokalni novinari se suočavaju s velikim problemima, ali nemaju resurse da se bore protiv toga. Možda će novinari biti frilenseri za ove platofrme? Mislim da ne. Kao što sam rekla, živimo u svetu bgde nema pravila. Moramo da se suočimo s tim problemom - rekla je Kandelaki.

Vučićeva agenda tokom tri dana u Davosu

Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa,.

Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.

Svetski ekonomski forum trajaće od danas do petka 25. januara, a za to vreme će biti održano oko 350 javnih diskusija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve