Politika
02.06.2018. 09:22
R.E./Beta/Foto: Marko Đoković

VUČIĆ: Nismo priznali Krim jer bi time pucali sebi u nogu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije, jer bi to značilo podršku nezavisnosti Kosova, a time bi Srbija "pucala sebi u nogu".

"Stavite se u naš položaj. Ko od stalnih članica Saveta bezbednosti UN podržava naš teritorijalni integritet? Rusija. Da li treba da pucamo sebi u nogu?" rekao je Vučić u intervjuu za francuski Mond, a prenosi Sputnjik.

Vučić je kazao da Beograd 2014. godine nije podržao sankcije protiv Moskve, iako jasno izražava svoje ambicije na putu ka Evropskoj uniji.

On je dodao da evropske integracije Beograda i dobri odnosi sa Moskvom ne protivreče medjusobno.

"Nema nikakvih protivrečnost. Francuski predsednik rekao je to isto, da je Rusija prijateljska zemlja. Sa naše strane mi želimo da ojačamo tradicionalne veze sa Rusijom, našu trgovinsku saradnju. Sa vojnog stanovišta, mi se držimo neutralnosti. Ali, naravno, mi smo na evropskom putu. Ja to izjavljujem i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Moskvi", kazao je Vučić.

On je dodao da predsednik Rusije Vladimir Putin nikada ništa nije govorio protiv evropskih ambicija Srbije.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine posle referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Sa druge strane, Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Optužujući Rusiju za mešanje u unutrašnji ukrajinski sukob, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je preduzela recipročne mere, sprovela politiku supstitucije uvoza i više puta izjavljivala da je sa njom kontraproduktivno razgovarati na jeziku sankcija, navodi Sputnjik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve