Politika
22.06.2018. 11:53
R.E./Beta/Foto: Marko Đoković

VUČIĆ O IZJAVI SLOVENAČKOG IZVESTIOCA U EVROPSKOM PARLAMENTU: Od Vajgla ništa besplatno nismo ni tražili

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom stava izvestioca u Evropskom parlamentu Iva Vajgla da Srbija mora da se uskladi sa standardima i vrednostima EU "jer je niko ne zove na besplatan ručak", da Srbija ništa nije ni tražila besplatno.

"Niko od njega ništa besplatno nije ni tražio. Ni u bivšoj Jugoslaviji ništa nismo dobili besplatno niti smo nešto očekivali. Inače, rasprava u Evropskom parlamentu je bila odlična", rekao je Vučić novinarima u Dimitrovgradu i dodao da se mediji uvek lakše zakače za nešto loše nego za nešto dobro.

Prilikom drugog dana posete bugarskog predsednika Rumena Radeva, Vučić je rekao da je on spreman da slovenačkog poslanika u EP Iva Vajgla pozove na besplatan ručak.

Vajlg je u debati o nacrtu izveštaja o Srbiji, kao izvestilac za Srbiju i predstavnik grupe liberala i demokrata, najavio veliki broj amandmana na tekst, rekavši da srpske vlasti moraju da znaju da ih niko ne poziva na besplatan ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU, a da se to ne dešava u oblasti medija, pravosudja i borbe protiv organizovanog kriminala.

Vučić je najavio da će s Radevim u toku dana posetiti spomenik na Neškovom kamenu, gde je, kako se izrazio, u bratoubilačkom srpsko-bugarskom ratu 1885. godine poginulo oko 100 vojnika sa obe strane.

"Mi Srbi volimo Bugare, ja ne poznajem nijednog Srbina koji ne voli Bugare. Bugarska je komšijska ali i prijateljska i bratska zemlja i naš odnos prema Bugarskoj nije motivisan činjenicom da je to zemlja Evropske unije... Nadam se da ćemo uvek jedni druge nazivati braćom, jer smo shvatili kakve smo greške u prošlosti pravili. Uvek u budućnosti treba da se poštujemo, ali ne samo to, nego i da se volimo. Da ne živimo jedni pored drugih nego zajedno", rekao je Vučić.

Govoreći o iseljavanju srpskog stanovništva sa Kosova i problema sa dobijanjem pasoša Srbije sa Srbe sa Kosova, Vučić je rekao da je to problem koji treba da se reši sistemski, iako je najveći broj ljudi to već rešio prijavom stanovanja na nekom drugom mestu.

On je dodao da na Kosovu nema ozbiljnije privrede, već da se sve svodi na autoperionice i investicije koje stižu iz budžeta Srbije.

"Morate da znate da Srbija godišnje ulaže oko 500 miliona evra. Pokušavamo da deo mladih sačuvamo kroz izgradnju Sunčane doline, ali mladi odlaze i iz Dimitrovgrada i Beograda i zato je mnogo važno da nastavimo da stižemo zemlje Evropske unije", rekao je predsednik Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve