Politika
20.11.2018. 13:18
R.E./Beta

VUČIĆ: OVO JE JEDNA MALA POBEDA NAS NAD VELIKOM SILOM

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povodom pobedem Srbije na Generalnoj skupštini Interpola kada Kosovo nije uspelo da uđe u ovu međunarodnu organizaciju javnosti su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Javnosti se prvi obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"U prvom krugu nisu dobili većinu glasova. Većina zemalja nije glasala, dve trećine je bilo potrebno. To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, a s druge ne smemo da budemo eoforični. Ovo je uspeh jedne male i prkosne zemlje. Ja sam ponosan na borbu naše zemlje. Što je jedna mala zemlja koja je bez mnogo novca i moći u svetu uspela da se izboti protiv najmoćnijih sila sveta i koliko je vredno čuvati slobodu, integriter i nezavisnost, rekao je Vučić.

"Ovo je uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis", kazao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

Vučić je kazao da se po prvom rezultatu glasanja, gde je protiv članstva Kosova bilo 76 zemalja, a 20 uzdržano, pokazalo da "Kosovo nije bilo ni blizu dve trećine glasova".

Dodao je da je Paragvaj jedina zemlja, za koju je Srbija verovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

Vučić se zahvalio svim zemljama koje su pomogle Srbiji i dodao da će raditi na razvijanju boljih odnosa i prijateljstva sa njima. ; "Ponosan sam na borbu svoju zemlje, na to što je jedan mala zemlja, bez mnogo novca i moći u svetu, uspela da se izbori poritv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integirtet i nezavisnsot", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

"Mi jesmo poboljšali svoju medjunarodnu poziciju, ali mi ne smemo ovu prliku da iskoristimo da ponižavamo i poništavamo prištinsku stranu", dodao je Vučić.

Kosovo ranije danas na glasanju na generalnoj skupštini Interpola nije uspelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. ;Posle pauze, za prije Kosova je glasalo 68 protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve