Politika
07.02.2018. 15:58
R.E./Beta

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA HANOM: Pred Srbijom najteži zadaci na evropskom putu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da analizira Strategiju proširenja Evropske unije (EU), ali da je potpuno jasno da su pred Srbijom najteži zadaci.

Posle sastanka s evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao "planinskimlancem prepreka ka članstvu u EU".

"I nije reč o tome kako ćete da se zovete... već je pitanje mnogo krupnije, mnogo hiljada kvadratnih kilometara, a još važnije je tu pitanje ljudi koji žive na Kosovu i kako će njihov status biti regulisan", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju došlo vreme da donosi odluke, "da plati neke cene iz prošlosti".

On je, takodje, kao važno pitanje naveo i regulisanje granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

"Mi smo u Sarajevu imali svoje ideje, onda su nam sa Bošnjačke strane iznete druge ideje, mi smo prihvatili te ideje, sačekali ih sa papairom, oni su rekli: 'E sad nećemo ono što hoćemo'... Granicu sa Hrvatskom, najbolje da ne komentarišem ništa", rekao je Vučić.

On je rekao da razume da EU posmatra čitav region Zapadnog Balkana na jedinstven način u smislu prostora, ali da će zemlje postajati članice prema svojim zaslugama i da bi neko mogao i da se hvali što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao zemlje koje su najbliže članstvu, ali da ono što je ostalo da se uradi predstavlja najteže zadatke.

Predsednik je rekao da Srbiju prema EU privlače vrednosti i bolji ekonomski položaj za gradjane, ali i to što je Unija najuspešniji mirovni projekat posle Drugog svetskog rata, koji je, prema njegovim rečima potreban prostoru Zapadnog Balkana.

On je dodao da 2025. godina "ne znači nikakve garancije", ali da "znači gradjanima kao podstrek da znaju da su uradjene neke bitne stvari".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve