Politika
31.03.2018. 14:25
R.E./B92/Beta, Foto: Beta

VUČIĆ: Pred Srbijom su dve opcije za rešenje kosovskog problema

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dve opcije kada je pitanju rešenje kosovskog problema.

On je istakao i da je realniji predlog opstanka zamrznutog konflikta.

"Najveći broj učesnika unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zalagao se za očuvanje statusa kvo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike", rekao je Vučić na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

On je kazao da je sam protivnik takvog rešenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana.

Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kom formatu.

"Kada ispunite sve što je potpisano bićemo spremni da razgovore nastavimo", poručio je Vučić.

On je rekao da je cilj albanske strane da po svaku cenu osvoji sever KiM i ostvari put suverenitet.

Vučić je govoreći o hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i upada snaga kosovske policije na sever Kosova, rekao da je Priština je to radila da prikrije proterivanje gulenista (osoba povezanih sa organizacijom Fetulaha Gulena iz Turske, a "to je bila i štih proba zauzimanja severa".

"Kosmet je jedina tema, sve ostalo su prazne priče"

“Svi razgovori koje vodimo sa međunarodnim partnerima, ali i sve što nastojimo da uradimo u našoj zemlji, u bilo kojoj oblasti, sve se, na ovaj ili onaj način tiče Kosova i Metohije.Uvek i svuda nas pitaju za Kosovo i Metohiju. Sve što radimo, ama šta god da pitamo i sve što radimo...sve se na kraju tiče Kosova i Metohije", rekao je Vucić i istakao da smatra važnim da to i građani znaju.

Kako je rekao, ekonomija nam ide bolje, mnoge stvari nam idu bolje, ali neće to tako biti ako ne rešimo kososvki problem.

"To je jedina tema, sve ostalo su prazne priče", primetio je Vučić.

On je u razgovoru sa učesnicima panela podsetio da su Srbi na KiM dali podršku svojim političkim predstavnicima, jer znaju u kakvim uslovima oni žive, i ko hoće da pomogne i brine o njima...

Nije tu reč, istakao je, o nekoj populističkoj ili šovinističkoj politici, već politici koja radi na tome da im bude bolje i koja ih neće ostaviti na cedilu.

Predsednik se složio sa stavom koji su izneli neki predstavnici Konventa da treba da demokratizujemo društvo, kako u Srbiji, tako i među Srbima na KiM, ali ističe da je potrebno da se svi pogledamo, prvo u sebe, pa onda i sve druge oko sebe.

U tom kontekstu je izneo da negodovanje i kritike očekuje kakav plan on izneo, svaki će, procenjuje, biti dočekan negodovanjem, kritikama sa svih strana.

Uprkos tome, kaže, izaći će sa svojim planom i zna već sada da će biti napadan sa svih strana i da niko neće stati na njegovu stranu.

On je rekao da se u Brisleu borio i da ne pristaje na pritiske, te podsetio da su drugi pristali da u policiji na severu KiM bude 70 odsto Albanaca, a da sada posle njegovog odbijanja 99 odsto te policije čine Srbi.

Kako je naveo, bilo je pritisaka i da se saglasimo s članstvom Kosova u UN, ali im je poručio da to ne prihvatamo i da tu tačku moraju da obrišu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve