Politika
27.02.2018. 13:39
R.E./Printscreen RTS

VUČIĆ SA MERKELOVOM ZAJEDNIČKI PRED NOVINARIMA: Nemci su nam i te kako pomogli da prevaziđemo užasno težnu ekonomsku i socijalnu situaciju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  nakon sastanka sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, zajednički su se obratili medijima.

Na početku konferencije, kancelarka Merkel je rekla da je sa Vučićem razgovaralo o direktnim investicijama koje su od velikog značaja za veliki broj ljudi u Srbiji.

"Impresionirani smo putem Srbije u EU i ohrabrujemo je na njemu. Razgovarali smo i o regionu uopšte i moram reći da predstoje različiti zadaci, pre svega mislim na BiH, ali sastanci u okviru Berlinskog sporazuma će omogućiti napredak. Cenim rad Aleksandra Vučića na poboljšanju odnosa na Zapadnom Balkanu i podržavam njegove napore", istakla je ona, poželevši srpskom predsedniku dobrodošlicu u Berlin.

Predsednik Vučić je u nastavku istakao da bi bez kancelarke Merkel, njenog truda i angažovanja, u ovom delu Evrope situacija bila mnogo teža.

"Danas smo konstatovali da Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu. Nemci su nam i te kako pomogli da prevaziđemo užasno težnu ekonomsku i socijalnu situaciju. Ponosan sam na sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima, jer to vodi do konačnog političkog pomirenja. Zato nije ni čudo što nemačka ostaje naš najvažniji partner ne samo u ekonomskom, već i u političkom pogledu. Pred nama je težak putu ka EU, posebno u pogledu vladavine prava, ali i rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Nisam krio probleme sa kojima se suočavamo. Radićemo na tome, jer smatramo da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka", naveo je on.

Vučić je dodao da je saglasan sa Merkelovom o važnosti konkretnih projekata, pre svega izgradnji auto-puta do Prištine, jer "putevi mira vode pomirenju naroda na Balkanu".

"Znamo da ćemo u tome imati podršku Nemačke, a bez pomoći kancelarke Merkel ne verujem da je moguće da napredujemo. Zahvalan sam na izuzetnom poštovanju i gostoprimstvu koje mi je ukazala", poručio je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, kancelarka Merkel je istakla da nije ona ta koja će propisati šta se mora desiti u odnosu sa Prištinom, je je inicijativa na Srbiji, a njen predsednik - Aleksandar Vučić glavni akter.

"Neću deliti savete, pogotovo ne javno", navela je ona, dok se Vučić nadovezao da se raduje njenom uticaju u dijalogu o KiM.

Podsetimo, predsednik je u Berlin jutros doputovao na poziv nemačke kancelarke, a dočekan je uz najviše počasti i u sedištu šefice nemačke vlade. Vučić je uoči posete rekao da u Berlin ide kako bi od Merkelove čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između dve strane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve