Politika
26.07.2018. 16:14
R.E./Beta,Foto: AP

Vučić: Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Izraela, nećemo zaboraviti stradanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da su odnosi Srbije i Izraela "tradicionalno dobri", dok su "na još višem i boljem nivou" odnosi srpskog i jevrejskog naroda, koji su zajedno prošli kroz mnogo muka i strahota" u dva svetska rata.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom koji je danas u poseti, Vučić je u Palati Srbija rekao: "Uvek smo znali da poštujemo jedni druge i da poštujemo žrtve naših naroda".

Vučić je rekao da je Srbija jedna od zemalja "u kojoj gotovo da ne postoji antisemitizam", kao i da "nikada neće postojati fašizam, neofašizam i neonacizam".

"Srbija ima velike interese da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna od tih oblasti je da nikada ne zaboravimo i da uvek čuvamo sećanje na stradanja našeg", rekao je Vučić.

Naveo je da je s predsednikom Izraela započeo razgovore oko uredjenja nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu, u Beogradu, gde želi da bude spomen-područje poput izraelskog Jad Vašema.

"U njemu bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija neće zaboraviti stravično stradanje, strašne zločine, odnosno genocid nad Srbima u "Nezavisnoj državi Hrvatskoj" tokom Drugog svetskog rata.

"Mi poštujemo sve žrtve. Nikada nismo zaboravili i uvek smo obeležavajući stradanje našeg naroda govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama, ali nikada nećemo dozvoliti nekom drugom da nipodaštava i smanje broj srpskih žrtava", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je Rivlinu preneo da se na Balkanu na različite načine gleda na sukobe iz 1990-ih godina: ;"Ono što neki slave kao najveću pobedu, mi doživljavamo kao najveću nesreću i tugu za naš narod", rekao je Vučić i dodao da dok se jedni raduju 4. i 5. avgusta ; Srbiji tuguju zbog posledica hrvatske vojno-policijske akcije Oluja.

Vučić je rekao da ga je izraelski predsednik obavestio o stanju na Bliskom istoku i o problemima Izraela.

Navodeći da će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak Izraela, sa kojim će uvek gajiti prijateljske odnose, zahvalio je Rivlinu što Izrael ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Dodao je da se s Rivalinom dogovorio o aktiviranju Mešovitog komiteta za saradnju koji će u Vladi Srbije predvoditi ministri ;Nenad Popović i Siniša Mali, najavio veću trgovinsku razmenu i pozvao izraelske investitore u Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve